Documentatiecentrum

Satellieten

Voor het weerbericht worden vaak foto’s gemaakt met een satelliet. Dat is een apparaat dat hoog boven de aarde zweeft, in het heelal. Alles wat rond de aarde draait, noem je een satelliet. Ook de maan! Satellieten worden ook wel kunstmanen genoemd. Satellieten zijn er in alle soorten en maten. Een grote satelliet waarin mensen een tijdje kunnen wonen en werken, heet een ruimtestation. Maar er zijn ook satellieten die kleiner zijn dan een magnetron.

Soorten satellieten

Je hebt niet alleen weersatellieten, maar ook navigatie-satellieten die je helpen de weg te vinden. Communicatie-satellieten worden gebruikt voor tv, radio en telefoon. Er zijn ook spionage-satellieten die in het geheim foto’s maken van plekken op aarde die voor het leger belangrijk zijn. En ruimte-telescopen zijn satellieten die foto’s maken van sterren en planeten. 


© ESA

Meteosat 8 is een Europese satelliet die vanaf 2002 rond de aarde draait. De satelliet maakt foto’s voor het weerbericht.

Onderdelen

Een satelliet heeft aan de buitenkant antennes om informatie mee op te vangen en te verzenden. Vanbinnen zitten duizenden draadjes en kleine onderdelen. Ook heeft een satelliet computers die alles regelen. De meeste satellieten hebben zonnepanelen die elektrische stroom opwekken. Om bij te kunnen sturen, zitten er kleine raketten op een satelliet. Kapotte satellieten zijn gevaarlijk: als ruimteschroot kunnen ze botsen tegen andere satellieten.

De ruimte in

Het lanceren van een satelliet gebeurt met een raket of een ruimteveer, zoals de Spaceshuttle. Dit ruimtevliegtuig keert daarna weer terug naar aarde. De eerste satelliet die de ruimte in ging, was de Russische Spoetnik. Dat was in 1957. Sindsdien zijn er veel satellieten gemaakt en gelanceerd, door verschillende landen. In de toekomst kun jij misschien met een ruimteveer naar een ruimtestation.


© Shutterstock, New York

De Spaceshuttle kan satellieten lanceren. Maar dit ruimteveer kan ook astronauten naar een ruimtestation brengen of van een ruimtestation ophalen.

Details en informatie

  • Titel: Satellieten
  • Auteur(s): Geert-Jan Roebers
  • Nummer: 72
  • Niveau: 3
  • Siso: J 659.8