Documentatiecentrum

Schaken en dammen

Als je kunt schaken of dammen, kun je overal vrienden maken, want deze bordspellen worden over de hele wereld gespeeld. Schaken en dammen zijn misschien zo populair omdat je maar weinig nodig hebt om ze te kunnen spelen. En je hersenen laten ‘kraken’ om anderen te slim af te zijn, dat vinden veel mensen leuk. Bovendien zijn deze denksporten goed voor je. Je leert je beter te concentreren, vooruit te denken en creatieve oplossingen te bedenken voor problemen.


© AKG-images/Lineair, Arnhem

Dammen kan altijd en overal. Het bord en de schijven kun je makkelijk van afvalmateriaal maken. 

Zo doe je het

Bij dammen gaat het er om alle schijven van je tegenstander te slaan, of om zijn schijven vast te zetten. Dan heb je gewonnen. Het is belangrijk om vooruit te denken en plannetjes te maken. Zo bepaal je je strategie. Dat geldt zeker ook voor schaken. Bij dit spel is, in tegenstelling tot dammen, slaan niet verplicht. Het doel van schaken is om de koning van je tegenstander te slaan. Als dat lukt, is het schaakmat en heb je gewonnen. 


© Picture Alliance/Lineair, Arnhem

Voor scholen organiseren de bonden speciale schaaktoernooien en kampioenschappen. 

Zelf spelen

Schaak-  en damclubs geven speciale trainingen waar je stap voor stap de fijne kneepjes van het spel leert. Je leert bijvoorbeeld schijven of stukken te offeren om meer van je tegenstander te kunnen slaan. Of welke openingen van het spel je het beste kunt spelen. Serieuze schakers en dammers schrijven alle zetten van een partij op om de partij na afloop te analyseren
Spelers die op toernooien uitzonderlijk goed presteren krijgen de titel meester of grootmeester

Details en informatie

  • Titel: Schaken en dammen
  • Auteur(s): Karin van Hoof
  • Nummer: 95
  • Niveau: 4
  • Siso: J 621