Documentatiecentrum

Schermen

Schermen is een vechtsport. Schermers vechten met een wapen. Daarom moeten ze goed beschermd zijn. Een schermer heeft een stevig pak aan en een helm op. Die helm heet masker, want hij zit ook voor je gezicht. Als je met schermen begint, gebruik je een floret. Dat is een licht steekwapen. Je probeert je tegenstander ermee te steken. Overal in Nederland zijn schermverenigingen. Je kunt er leren schermen. Meestal kun je beginnen als je zes jaar oud bent. Je hoeft dan nog geen eigen pak en masker en wapen te hebben. Die dingen leen je in het begin van de club. Op schermles schermen meisjes en jongens tegen elkaar. Want hoe meer verschillende tegenstanders je hebt, hoe beter je wordt.


© PA Images / Getty Images, Amsterdam

De beste schermers van de wereld trainen elke dag, net als andere topsporters.

Op schermles 

Tijdens de schermles doe je allerlei oefeningen. Je leert bijvoorbeeld hoe je een uitval moet maken. Voor wie echt goed wil leren schermen, is er het brassard-systeem (zeg: brassaar-siesteem). Dat werkt net als bij judo. Bij elk examen dat je haalt, hoort een kleur. Bij judo krijg je die kleur als een band om je pak. Bij schermen krijg je een brassard. Dat is een gekleurd embleem op je schermvest. Een schermwedstrijd kan op verschillende manieren gaan. Soms is degene die het eerst vijf punten scoort de winnaar. Soms gaat het er alleen om wie het eerste punt maakt, diegene heeft dan gelijk gewonnen. Een officiële schermwedstrijd gaat tot vijftien punten. De wedstrijd duurt negen minuten. Na elke drie minuten is er een minuut pauze. Bij een officiële wedstrijd is een scheidsrechter aanwezig. Hij let vooral op het recht van aanval. Als de tegenstander je aanvalt, moet je de aanval eerst afweren. Daarna mag je pas zelf in de aanval. Maken twee schermers tegelijk een punt, dan telt de treffer van de schermer met het recht van aanval.  


© Capital Pictures

Een vechtscene uit de film Pirates of the Caribbean.

Voor de show 

Je ziet bijna nooit een schermwedstrijd op televisie. Maar in films en televisieseries wordt wel vaak geschermd. Als acteurs met zwaarden vechten, hebben ze waarschijnlijk eerst een paar schermlessen gehad. In een filmscene moet een zwaardgevecht er stoer en spannend uitzien. De kijker moet denken dat het echt is. Die manier van schermen heet showschermen. Het gaat niet om de punten, maar of het er echt uitziet. De wapens zijn anders dan die je bij schermen als sport gebruikt. Ze zijn vaak nagemaakt en lijken op zwaarden van vroeger. Showschermen wordt vaak voor de lol gedaan. Maar er zijn ook wedstrijden in. De schermers spelen met z’n tweeën tegen andere tweetallen. Een jury bepaalt wie de winnaar is. Ze letten daarbij op welk duel er het beste uitziet. Ook de kleding telt mee, en hoe goed ze samenwerken. Showschermen lijkt soms meer op dansen dan op schermen.

Dit is een samenvatting van Junior-Informatieboekje 57 Schermen.

 

Details en informatie

  • Titel: Schermen
  • Auteur(s): Lucas Arnoldussen
  • Nummer: 57
  • Niveau: 2
  • Siso: J618.84
123movies