Documentatiecentrum

Schildpadden

Schildpadden leven al miljoenen jaren op aarde. Ze waren er al toen de dinosaurussen nog leefden. Dat weten we, omdat er fossielen van schildpadden zijn gevonden. Dat zijn versteende planten of dieren, of afdrukken daarvan. Schildpadden hebben twee schilden, een buikschild en een rugschild. Samen vormen ze een soort doos, het pantser. Alles wat in het schild zit, is goed beschermd. Zoals het hart en de longen. Dat zijn belangrijke delen van het lichaam. Het pantser beschermt de schildpad tegen aanvallen van roofdieren. Hij kan zijn kop en poten er helemaal in terug trekken.

Schildpadden kunnen heel oud en heel groot worden.

Drie groepen

Er zijn drie groepen schildpadden. Dat zijn: land-schildpadden, moeras-schildpadden en zee-schildpadden. Ze lijken op elkaar, maar er zijn ook verschillen. Dat heeft te maken met de plek waar ze leven. Een land-schildpad heeft een hoog, bol schild. Een zee-schildpad heeft juist een heel plat schild. Dat geeft een goede stroomlijn, waardoor hij snel door het water kan glijden. Een bol schild zou alleen maar in de weg zitten. Aan de poten zie je ook het verschil tussen de soorten. Moeras-schildpadden hebben vliezen tussen de tenen. Daarmee kunnen ze lopen en zwemmen. Schildpadden leven vooral in tropische gebieden. Daar is het altijd warm. Schildpadden houden daarvan. In Nederland komen ze alleen maar voor als huisdier.

De voorpoten van de zee-schildpad zijn een soort peddels. Hij kan er hard mee zwemmen.

Schildpadden leggen eieren. Dat doen ze in een kuil in het zand. Dit noem je de legkamer. Het vrouwtje broedt ze niet zelf uit, dat doet de zon. Zee-schildpadden leggen per keer wel meer dan honderd eieren. Na een paar maanden komen de jonge schildpadjes uit het ei. Daarvoor gebruiken ze hun eitand. Ze tikken er de schaal mee kapot. Dan kruipen ze uit de legkamer door het zand naar boven. Ze gaan op zoek naar eten en naar een veilige plek. Want roofdieren eten graag jonge schildpadjes. Hun schild is nog lekker zacht. Roofvogels, hagedissen en roofvissen liggen dus op de loer.

Schildpadden hebben niet veel vijanden. Soms eet een krokodil een moeras-schildpad op. Of verliest een zee-schildpad een gevecht met een haai. De enige grote vijand is de mens. Mensen jagen op schildpadden om hun schild. Daar worden sieraden van gemaakt. Het vlees van schildpadden wordt gegeten. De eieren ook. De dieren-bescherming en het Wereld Natuur Fonds proberen de schildpadden te beschermen. Sommige mensen hebben een schildpad als huisdier. Veel van die schildpadden gaan snel dood, omdat hun baasje niet precies weet hoe hij een schildpad moet verzorgen. Een van de belangrijkste dingen voor een schildpad is warmte. In een koude kamer zal hij niet oud worden.

Details en informatie

  • Titel: Schildpadden
  • Auteur(s): Truus Visser
  • Nummer: JC220
  • Niveau: 1
  • Siso: J 598.2
123movies