Documentatiecentrum

Schminken

Wil je even iemand anders zijn, bijvoorbeeld een piraat of een prinses? Dan kun je je laten schminken. Daarvoor heb je schmink nodig. Het is te koop in allerlei kleuren. Je brengt het aan met een penseel of een sponsje.

Make-up

Veel mensen maken zich op, ze gebruiken make-up. Dat is niet hetzelfde als schmink, maar je kunt het er wel mee vergelijken. Mensen die zich opmaken, willen niet iemand anders worden. Ze willen alleen maar hun gezicht een beetje mooier maken.
Een visagist maakt mensen op voor zijn of haar beroep. Bijvoorbeeld mensen die op de tv komen. Een visagist zorgt dat mooie dingen van je gezicht opvallen en minder mooie dingen juist niet.

De grimeur

Een grimeur kan mensen helemaal veranderen. Een acteur of actrice verandert bijvoorbeeld in een oude man of vrouw of in een zwerver. De grimeur gebruikt niet alleen schmink, maar ook pruiken, baarden en brillen. Voor een nepneus of rimpels gebruikt hij was.

Nepwonden

Mensen die EHBO’er willen worden, moeten mensen helpen die gewond zijn geraakt. Zij moeten dus leren hoe je wonden moet verzorgen. Ze oefenen dat met nepwonden. Sommige mensen kunnen nepwonden maken die er heel echt uitzien. 

Valt (niet ) op!

Als je geschminkt ben, valt je meestal wel op. Maar soldaten schminken hun gezicht juist om niet op te vallen bij de vijand. Ze maken zich bijvoorbeeld groen als de struiken. Dat heet camouflage. Er zijn nog veel meer redenen waarom mensen zich schminken. Bijvoorbeeld om aan te geven dat ze bij een bepaald volk horen.

©iStock, Calgary

Aan de tekeningen op het gezicht van dit meisje, kun je zien bij welk volk ze hoort.

Details en informatie

  • Titel: Schminken
  • Auteur(s): Bouwina de Ridder
  • Nummer: 436
  • Niveau: 1
  • Siso: AJ 792.75