Documentatiecentrum

Skaten

Skates en skeelers (zeg: skielers), zijn die nou hetzelfde? Eigenlijk niet, maar in Nederland worden die woorden door elkaar gebruikt. Toen in 1980 in Amerika de huidige 'inline skates' werden bedacht, vond op hetzelfde moment een Nederlander de skeeler uit. Het verschil is het aantal wielen. Inline skates hebben er vier achter elkaar, skeelers vijf. Daardoor kun je met skeelers harder. Met inline skates kun je weer makkelijker bochten maken en kunstjes doen. Afhankelijk van wat je wilt met je 'schaatsen', kies je dus voor inline skates of voor skeelers. Maar die namen worden vaak door elkaar gehaald.

Veel mensen rijden in de zomer op skates. Je kunt bijvoorbeeld meedoen aan een wedstrijd of toertocht.

Voorzichtig

Skaten is een populaire sport. Maar ook een gevaarlijke! Samen met voetbal, handbal, veldhockey en karate hoort skaten bij de gevaarlijkste sporten. Als je veilig wilt skaten, kun je les nemen. Hoe beter je kunt skaten, hoe minder kans er is op ongelukken. Via de Skate Safe! Scholentoer van de Nederlandse Skatebond kun je op school skatelessen krijgen. Er komt dan een bus langs met wel honderd paar skates, helmen en beschermmateriaal. Een instructeur leert je in één les hoe je moet remmen, bochten kunt nemen en nog een paar dingen. Je kunt op die manier je skatevaardigheidsdiploma halen.

Er zijn speciale beschermers voor je polsen, handen, ellebogen en knieën.

Voor het geval er toch iets gebeurt, moet je je lichaam beschermen. Het is dus verstandig om een helm te dragen. Misschien vind je het overdreven of niet stoer: het is wel belangrijk! Je kunt beter niet skaten in het donker. Doe je het toch, zorg er dan voor dat je goed te zien bent. Door een hesje of armbanden met lichtgevende strepen, die het licht van auto's en fietsers reflecteren. Er bestaan ook lampjes die je aan je skates kunt klikken.

Met een vingerbel kun je andere weggebruikers waarschuwen dat je eraan komt.

In het verkeer telt een skater als voetganger. Je moet je in het verkeer dus ook aan de regels voor voetgangers houden. Eigenlijk mag je alleen maar op de stoep rijden. Toch zie je skaters vaak op het fietspad of op de weg. Als het wegdek lekker glad is, vinden skaters dat fijn. Je hebt als skater nergens voorrang. Rijd rechts en als je met meer bent, achter elkaar. Steek je hand uit als je af wilt slaan. Kijk goed voor je. Op die manier kun je de weg in de gaten houden en zie je ook wat andere weggebruikers doen. Achterom kijken is moeilijk op skates. Je kunt dan snel vallen.

Op skates kun je ook speciale stunts doen.

Details en informatie

  • Titel: Skaten
  • Auteur(s): Brenda van Dam
  • Nummer: JC116
  • Niveau: 1
  • Siso: J 618.64