Documentatiecentrum

Slaginstrumenten

In een popgroep is een drummer het belangrijkst. Hij geeft het tempo, het ritme en de maat aan. Het tempo is hoe snel of langzaam een lied gaat. Het ritme is de afwisseling van lange en korte tonen. En de maat noem je de stukjes in de muziek die twee, drie of vier tellen duren. Het zijn kleine groepjes noten. De drummer zorgt dat de groepjes noten steeds even lang duren. Hij zorgt er ook voor dat iedereen op tijd begint en dat de bandleden gelijk blijven spelen. Een drummer laat de muziek swingen. Door hem kun je op de maat dansen.

Een pianist of gitarist is óók belangrijk. Maar zonder drummer zou het een rommeltje worden.

Berichten doorgeven

Alle instrumenten waar je op slaat om er geluid uit te krijgen, heten slaginstrumenten. Trommels zijn de bekendste. Die waren er duizenden jaren geleden ook al. Niet in Nederland, maar in Afrika en bij oosterse volken. Mensen gebruikten trommels toen om te seinen. Er werd hard op geslagen. Mensen die verderop leefden, konden dit horen. Zo werden berichten doorgestuurd. Trommels waren er ook om muziek te maken. Rondreizende muzikanten brachten trommels mee naar Europa. De trommel werd daar eerst gebruikt in opera's. Daarna in klassieke orkesten en nog later in de popmuziek.

De drumband zorgt ervoor dat de majorettes hun bewegingen precies tegelijk kunnen doen.

In Afrika komen heel veel verschillende trommels voor. Dat komt omdat er in Afrika veel landen zijn. En in al die landen wonen verschillende volken en stammen. Elk volk en elke stam heeft zijn eigen trommel. Ze worden gebruikt voor verschillende dingen. Om mensen 's ochtends wakker te maken, bijvoorbeeld. Of om een boodschap door te geven. Dat doen ze met een 'talking drum' (je zegt: tolking drum). Dat is Engels voor pratende trommel. Je klemt de trommel onder je oksel. Door de trommel harder of zachter tegen je aan te drukken, verander je het geluid. Je slaat op een talking drum met een kromme stok.

Bekende trommels uit Zuid-Amerika zijn conga's en bongo's. Ze worden gebruikt in muziekstijlen als de salsa, mambo en cha-cha-cha. Dat zijn typische dansen uit dat gebied. In Japan hebben ze weer andere trommels. Heel grote ook! Ze worden op een aparte manier bespeeld. De drummer houdt zijn onderarm heel stijf. Na elke slag houdt hij de stok nog even op de trommel. Slagwerk wordt in Japan gebruikt om de dag of de schemering aan te kondigen. Ook bij het bidden in tempels spelen trommels een rol. Mensen die gaan bidden, slaan op een gong. Ze geloven dat de gong hun kracht geeft.

Carnaval zonder trommels is geen feest!

Details en informatie

  • Titel: Slaginstrumenten
  • Auteur(s): Susan van Schijndel
  • Nummer: JC064
  • Niveau: 2
  • Siso: J 786.6

Video bekijken

123movies