Noordhoff Uitgevers

Slavernij

Als mensen gedwongen worden om tegen hun wil te werken, heet dat slavernij. Slavernij bestaat al bijna zo lang als er mensen zijn. Vroeger hielpen slaven in het huishouden van rijke mensen. Ze vochten in het leger of deden zwaar werk op het land of in de mijnen. Soms kregen ze loon, maar meestal alleen onderdak en eten. Je werd slaaf doordat je tijdens een oorlog als oorlogsbuit werd meegenomen. Je werd ook slaaf als je een misdaad had gepleegd, dat was dan je straf. Je bleef je leven lang in dienst van je baas. De kinderen van een slaaf waren ook het eigendom van de baas. Je kon dus ook als slaaf geboren worden.

Tussen de 16e en de 19e eeuw werden meer dan tien miljoen slaven verkocht.

Slavenhandel

Vanaf de vijftiende eeuw voeren de Europeanen met hun zeilschepen over de zeeën. Ze veroverden land in Amerika en legden er plantages aan. Op deze grote stukken grond verbouwden ze suikerriet, tabak en katoen. De bewoners van Amerika, de indianen, waren niet sterk genoeg om op de plantages te werken. Daarom haalden de Europeanen mensen uit West-Afrika. Tijdens de lange reis aan boord werden veel slaven ziek of ze stierven. Dode of zieke slaven werden onderweg overboord gegooid. De slaven die wel levend aankwamen, werden gekocht en gebrandmerkt. Het leven op de plantages was keihard. De slaven kregen slaag van de opzichters als ze niet hard genoeg werkten.

Er waren altijd wel slaven die protesteerden tegen de slavernij. Ze ontsnapten soms met succes. Maar meestal werden de opstandelingen keihard gestraft, ook als voorbeeld voor de andere slaven. In Haïti was een slavenopstand voor het eerst succesvol. De slaven vochten tegen de Franse plantage-eigenaren. In 1804 schafte Haïti als eerste land de slavernij af. Engeland schafte in 1834 de slavernij helemaal af, Frankrijk in 1836, en Nederland pas in 1863. In Mauritanië werden in 1980 de laatste slaven vrijgelaten. Door de afschaffing van de slavernij werd het leven van de ex-slaven niet direct goed en makkelijk. De Amerikaanse plantage-eigenaren kregen van de regering bijvoorbeeld veel meer grond dan de ex-slaven.

Dit kind hoort natuurlijk op school te zitten!

Slavernij is officieel verboden, maar toch werken over de hele wereld nog zo'n 20 miljoen mensen als slaaf. Tien miljoen kinderen werken op het platteland van bijvoorbeeld India, Pakistan en Nepal. Ook werken ze in fabrieken. In veel landen mogen kinderen onder de veertien jaar niet werken. Maar over de hele wereld doen kinderen, ook heel jonge, werk dat te zwaar voor ze is. Dat is kinderarbeid. De kinderen worden slecht betaald en meestal ook slecht behandeld. Kindsoldaten zijn ook slaven. Ze zijn uit dorpen ontvoerd door het leger of rebellen, en moeten vechten. De meeste kindsoldaten komen voor in Afrika.

Details en informatie

  • Titel: Slavernij
  • Auteur(s): Kim Nelissen
  • Nummer: IC240
  • Niveau: 3
  • Siso: J 904.1