Documentatiecentrum

Slavernij

In de loop van de geschiedenis zijn vele miljoenen mensen slaaf geweest. Mannen deden zwaar werk in de bouw, de mijnen, op het land en in en rondom het huis van hun eigenaar. Vrouwen deden het huishouden en zorgden voor de kinderen. Sommige slavinnen moesten seks hebben met hun eigenaar. Kinderen deden allerlei klusjes. In ruil voor hun werk kregen ze vaak weinig te eten en slecht onderdak. Een slavenleven was ook zwaar, omdat eigenaren ze regelmatig straften. In alle tijden kregen slaven zweepslagen, werden geschopt, geslagen of ondergingen ergere straffen.


© Berlinda van Dam/HH, Den Haag

Op 1 juli herdenken mensen van Surinaamse en Antilliaanse afkomst tijdens het Keti Koti Festival in Amsterdam hun voorouders, die vaak een zwaar leven als slaaf hebben gehad.

Slaaf worden

Je kon slaaf worden door geboorte of je werd een schuldslaaf als je ouders hun schulden niet konden betalen. Veel mensen werden ook slaaf door mensenroof. In het Romeinse rijk werkten enorm veel slaven op de landgoederen van rijke Romeinen. Andere slaven zorgden als gladiatoren voor vermaak. En wist je dat in Europa in de middeleeuwen de meeste mensen leefden als een soort slaaf? Boeren die bij een kasteel of klooster ‘hoorden’, werden horigen genoemd. Ze mochten op een stukje land werken in ruil voor klusjes voor hun heer. Daarnaast waren er ook lijfeigenen. Dat waren geen echte slaven, maar het leek er wel veel op.

Slavenhandel

Rond 1500 begon de grote trans-Atlantische slavenhandel. Europese handelaren, waaronder ook Nederlanders, verscheepten in totaal ongeveer 12,5 miljoen Afrikaanse slaven naar Amerika. Daar moesten ze vooral op plantages werken. In Suriname en de Antillen gebruikten Nederlandse boeren meer dan tweehonderd jaar lang mensen uit Afrika als slaaf op hun land. Pas op 1 juli 1863 schafte de Nederlandse regering de slavernij af.


© AKG-images/Lineair, Arnhem

Slaven moesten soms onmenselijk zware straffen doorstaan. Het doden van slaven was verboden en na 1759 mocht een slaaf niet meer dan tachtig zweepslagen krijgen.

Details en informatie

  • Titel: Slavernij
  • Auteur(s): Susanne Neutkens
  • Nummer: 94
  • Niveau: 4
  • Siso: J 904.1
123movies