Documentatiecentrum

Smaken verschillen

Mooi of lelijk, wat is dat? Je vindt iets mooi, omdat het jouw smaak is. Of omdat het bij je gevoel past. Bijvoorbeeld als je verdrietig bent, wil je naar droevige muziek luisteren. Je kunt ook kiezen voor iets dat in de mode is. En dingen die je eerst lelijk vond, kun je later mooi vinden, of andersom. Smaak verandert dus steeds. Iedereen heeft een eigen smaak, dat noem je subjectief
Mooi of lelijk heeft ook te maken met de cultuur, de manier waarop mensen leven. Bijvoorbeeld in westerse landen dragen mannen broeken. In sommige landen, zoals Saoedi-Arabië of Marokko hebben mannen lange jurken aan, een kaftan of een djellaba.


© Shutterstock, New York

Op Koningsdag en bij belangrijke voetbalwedstrijden trekken mensen vaak oranje kleren aan. Het is niet alleen de kleur van Nederland, het is ook een vrolijke kleur.

Huis

Aan de inrichting van een huis kun je ook zien wat iemands smaak is. Denk maar aan meubels, gordijnen of kleuren van het interieur. Maar ook dat heeft te maken met mode! In een bepaalde tijd zie je in veel huizen dezelfde kleuren, meubels of badkamers. Dat noem je een trend. 
Meubels uit de vorige eeuw noem je ook wel vintage. Je vindt ze in kringloopwinkels en op internet. Sommige mensen vinden het leuk om hun huis daarmee in te richten. 


© iStock, Calgary

Liefhebbers van vintage doen er soms jaren over om hun huis helemaal naar hun eigen stijl en smaak in te richten.

Opvallen of niet?

Met een eigen smaak kun je laten zien waar je voor staat. Dat deden bijvoorbeeld de punkers in de jaren ’70 van de vorige eeuw. Ze zagen er opvallend uit, met hun haar als een felgekleurde hanenkam. Maar veel kinderen willen juist helemaal niet graag opvallen. Het liefst dragen ze kleren die hun vrienden of vriendinnen ook dragen. Dan krijg je het gevoel dat je bij elkaar hoort en dat is fijn.

Details en informatie

  • Titel: Smaken verschillen
  • Auteur(s): Lien van Horen
  • Nummer: 76
  • Niveau: 3
  • Siso: J 906
123movies