Documentatiecentrum

Sterren (Mini Informatie)

Sterren staan altijd aan de hemel. Maar je ziet ze alleen als het donker is. En als er geen wolken zijn. Er is maar één ster die je overdag wél ziet. Dat is de zon. Die zie je zo goed omdat hij het dichtste bij de aarde staat. Wil je wel eens door een telescoop naar al die sterren kijken? Ga dan eens op bezoek bij de sterrenwacht!

Bol van gas

Een ster is een gloeiende bol van gas die door het heelal zweeft. Het gas van de ster is zó heet dat het licht geeft. Als een ster miljoenen jaren schijnt, raakt het gas op. Dan dooft een ster uit. Gelukkig ontstaan er steeds nieuwe sterren.

 

Als je op een club voor sterrenkunde gaat, mag je wel eens door heel grote telescopen naar de sterren kijken.

Witte band

Op een pikdonkere plek zie je aan de hemel vaak de Melkweg. Dat is een brede band van wit licht. Dat licht komt van miljarden sterren. 

Groepjes sterren

In de lucht zie je soms groepjes sterren. Dat zijn sterrenbeelden. Zoals de Grote Beer. Als je een lijntje trekt tussen de zeven helderste sterren zie je een omgekeerde steelpan.

De Poolster
Een ander sterrenbeeld is de Kleine Beer. Daarbij zie je een kleine steelpan. De ster aan de punt van de steel heet de Poolster. Die staat recht boven de Noordpool. 

Details en informatie

  • Titel: Sterren (Mini Informatie)
  • Auteur(s): Meis Thewissen
  • Nummer: 432
  • Niveau: 2
  • Siso: J. 552.3