Documentatiecentrum

Streetdance

Streetdance is een kenmerk van hiphop en komt uit de Verenigde Staten. Met hiphop vertellen jongeren over grote problemen. Maar ook over gevoelens, als verliefdheid of verdriet. In de dans bedenken hiphoppers steeds nieuwe danspassen die ze op straat aan anderen laten zien. Er zijn geen regels en alle bewegingen zijn goed. Daardoor zijn er verschillende stijlen ontstaan, de verzamelnaam van deze stijlen is streetdance.
Streetdance ziet er stoer uit en heeft snelle en flitsende bewegingen. De muziek waarop gedanst wordt, heeft een stevige beat. Meestal is dat hiphopmuziek met rap. Maar ook op andere swingende muziek kun je goed streetdancen.
Streetdance is zowel sport als kunst. Over heel de wereld worden er wedstrijden in gehouden. Het zijn wereldkampioenschappen, net als bij hardlopen of turnen. In theaters zijn veel voorstellingen van streetdance, soms gecombineerd met modern of klassiek ballet.


© Rainer Jensen/ANP, Rijswijk

Een dans wordt pas interessant om naar te kijken als je er emoties in brengt. Daarnaast is het belangrijk dat je in de dans laat zien wie je bent. Een goede danser heeft een herkenbare manier van dansen.

Dans en beweging

Streetdance is een stoere manier van dansen. Door de danspassen, houding en gezichtsuitdrukking worden ook emoties uitgedrukt
De techniek van streetdance is best moeilijk, maar er bestaan geen vaste regels over hoe je een beweging moet maken. Het is juist belangrijk dat je een dans net iets anders uitvoert dan een ander. Dat je een eigen manier van dansen hebt.
De bewegingen van streetdance moeten clean, strak en funky zijn. Dat laatste betekent dat je dans zo moet zijn, dat iemand zin krijgt om mee te doen. En het moet natuurlijk ook leuk zijn om naar te kijken.
Streetdance is een verzamelnaam van verschillende hiphopstijlen. In de begintijd van streetdance had je een stijl waarbij de danser doet alsof er elektriciteit door zijn lichaam loopt. Bij een andere stijl maakt de danser korte schokkende bewegingen met een deel van zijn lichaam. De rest van zijn lichaam blijft stil. 'Locking' is een stijl die heel populair is, hier maakt de danser korte stops in de bewegingen waardoor het er heel swingend uitziet. Natuurlijk kunnen streetdancers ook verschillende stijlen met elkaar mengen. Uit die stijlen halen ze bewegingen en daar maken ze een combinatie van. Zo ontstaat er een nieuwe beweging. De meeste nieuwe stijlen worden in de Verenigde Staten bedacht, omdat daar de streetdance is ontstaan.
Een ander spectaculair onderdeel van hiphop is breakdance. Breakdance zit vol moeilijke bewegingen. Draaien op je hoofd, dansen op je handen, hoge sprongen in de lucht, snel voetenwerk.


© Ivan en Ilia, Maastricht

Bekende bewegingen uit de breakdance. De 'turtle' is een handstand waarbij het lichaam ronddraait. Bij de 'headspin' draai je op je hoofd. De 'freeze' is een beweging waarbij je op één hand stilstaat.

Muziek, kleding, kunst

Hiphop gaat niet alleen om dans. Er hoort muziek bij, een kledingstijl en graffiti.
De hiphopmuziek is rap en scratchen. Rappers praten snel en ritmisch op muziek met een flinke beat. Scratchen ontstond toen mensen op het idee kwamen om een langspeelplaat heen en weer te bewegen zodat er een krassend geluid uitkwam.
Veel hiphoppers dragen een bepaald type kleding. Ze houden van 'baggy'. Deze ruime kleren zitten lekker, je kunt er goed in dansen. Sneakers zijn belangrijk voor een goed grip op de vloer. Je glijdt er niet mee uit.
Graffiti is de hiphop-kunstvorm waarbij jongeren hun naam of figuren in kunstige letters op trein- of metrostellen schreven. Eerst nog met viltstift, later met spuitbussen. In het begin was de boodschap belangrijk, maar later ging het meer om een mooi kunstwerk.

Details en informatie

  • Titel: Streetdance
  • Auteur(s): Lonneke Snijder
  • Nummer: IC349
  • Niveau: 3
  • Siso: J 791.9
123movies