Documentatiecentrum

Suiker

Nederlanders eten per persoon ongeveer 32 kilo suiker per jaar. Dat is vijftien suikerklontjes per persoon per dag. Dokters vinden dat te veel. Suiker is slecht voor je tanden en je wordt er dik van. In veel etenswaren zit suiker zonder dat je het weet. In slasaus bijvoorbeeld, of in muesli. In andere dingen is de suiker duidelijk aanwezig. Je proeft het in ijsjes, snoepjes en taart. Toch is suiker niet alleen maar slecht. Suiker geeft energie aan ons lichaam. Op sommige feesten wordt veel suiker gegeten. Dat was vroeger al zo. Mensen dachten dat het goed zou gaan in je leven als je je gasten op een feest veel suiker gaf.

Een beetje suiker eten is niet erg. Maar van te veel suiker word je dik.

Bietsuiker en rietsuiker

Suiker wordt gewonnen uit planten. Rietsuiker komt uit suikerriet, bietsuiker uit de suikerbiet. Suikerriet groeit in warme landen. Het ziet eruit als gras, maar het is wel drie tot vier meter hoog. Het is hoger dan je klaslokaal. Het oogsten van de stengels gebeurt vaak met een scherp kapmes. Soms gaat het met machines. In één stengel van een suikerrietplant zit genoeg suiker voor tachtig suikerklontjes. Suikerbieten groeien in koelere landen, zoals Nederland. Ze groeien onder de grond. Tussen september en november worden de suikerbieten geoogst. Dat gebeurt met grote machines. In één suikerbiet zit suiker voor ongeveer twintig suikerklontjes.

Alle suiker is eigenlijk bruin. In Nederland wordt suiker uit bieten wit gemaakt. Zo kun je het verschil zien tussen rietsuiker en bietsuiker.

Rietsuiker en bietsuiker worden op dezelfde manier gemaakt. De rietstengels of bieten worden gewassen en in kleine stukjes gesneden. Die gaan in heet water. In dat water lost de suiker op. Er drijven dan restjes stengel of knol in het zoete sap. Die worden eruit gezeefd. Daarna wordt het sap wéér warm gemaakt. Zo verdampt het vocht en wordt het sap dikker. Het dikke sap gaat in centrifuges. Dat zijn grote trommels die snel ronddraaien. Het nat van het dikke sap wordt erdoor weggeslingerd. Dat natte is een soort stroop, die melasse heet. Als het natte weg is, wordt de suiker droog. Het verandert in kristallen: kristalsuiker.

Rietsuiker is veel goedkoper dan bietsuiker, ook al kost het vervoer over zee wel veel geld. De rietsuikerboeren in warme landen krijgen minder betaald dan de boeren die suikerbieten verbouwen. Europese suikerbietenboeren krijgen namelijk subsidie van de regering. De goedkope rietsuiker uit warme landen wordt expres duur gemaakt. Europese landen zeggen dat rietsuiker alleen mag worden ingevoerd als daar geld voor wordt betaald. Dat heet belasting. Voor een deel worden de subsidie en de belasting afgeschaft. De Europese suikerbietenboeren zijn daar niet blij mee. Maar de suikerrietboeren in warme landen wel. Zij gaan meer verdienen. En dat is goed, want warme landen zijn vaak ook arme landen.

Details en informatie

  • Titel: Suiker
  • Auteur(s): Lieke van Duin
  • Nummer: JC165
  • Niveau: 1
  • Siso: J 678.2
123movies