Documentatiecentrum

Survival

Je hebt vast wel eens gelezen over iemand die een ramp of een uitzonderlijk avontuur heeft overleefd. Bijvoorbeeld toen hij verdwaald was in de woestijn. Of nadat er een vliegtuig was neergestort. Hoe kan dat? Met gezond verstand en geluk. Want de meeste mensen hebben geen ervaring met alle gevaren die hen bedreigen. Zoals wilde dieren of hevige kou. En als je geen eten of drinken vindt, ga je uiteindelijk toch dood.
Door te oefenen maak je de kans om een noodsituatie te overleven groter. Daarom gaan soldaten op survivalkamp. Daar oefenen ze hoe ze zichzelf en anderen kunnen redden in moeilijke omstandigheden.
De scouting organiseert survivals, speciaal voor kinderen. Daar leer je hoe je vuur kunt maken, hoe je een schuilhut bouwt en wat je kunt eten uit de natuur.


© Marcel van den Bergh/HH, Amsterdam

In een survivalkamp wordt goed op veiligheid gelet. Daardoor kun je moeilijke dingen oefenen en wennen aan enge situaties. Je ervaringen kunnen van pas komen als het echt gevaarlijk is.

Blijf kalm

Bij het idee dat je ineens tussen tien wolven staat, zou je misschien al denken dat je doodgaat van angst. Maar angst helpt je soms om precies de goede dingen te doen. Je volgt je instinct. Bijvoorbeeld door vlug in een boom te klimmen in plaats van weg te rennen.
Als angst omslaat in paniek, doe je niets meer. Of je doet de verkeerde dingen. Toch zijn er manieren om bij een paniekaanval kalm te blijven. Bijvoorbeeld door te bedenken of je echt in gevaar bent.
Zeker als je met een groep in een bedreigende situatie zit, is het belangrijk om kalm te blijven en samen te werken. Mensen die paniekerig zijn, verstoren de samenwerking. Of erger: ze maken anderen ook bang.

Vuur en water

Als je verdwaald bent, is het belangrijk om een goede schuilplaats te zoeken. Die schuilplaats moet je beschermen tegen kou of warmte en tegen dieren en insecten. Ook vuur is erg belangrijk. Vuur geeft warmte. Het houdt dieren op een afstand. Je kunt er eten op koken en het is zichtbaar als redders naar je zoeken. Ook zonder lucifers of aansteker lukt het om vuur te maken. Tondel gaat bij het kleinste vonkje al branden. Vonken ontstaan door een takje heel snel tussen je handen rond te draaien in een stuk hout.
Een mens kan drie weken zonder eten. Maar zonder water houdt hij het maar drie dagen vol. Het is belangrijk om schoon water te vinden. In vervuild water kunnen ziektekiemen zitten. Je kunt dit water alleen drinken als je het gekookt hebt. De ziektekiemen gaan dan dood. Een riviertje vind je door goed naar dieren te kijken. Zij weten waar water te vinden is. Ook kun je 's ochtends gebruikmaken van de dauw op planten.

Redders in zicht

Is er geen direct gevaar? En heb je een goede schuilplaats gebouwd? Ga je dan oriënteren. Overdag kun je aan de stand van de zon zien waar het zuiden is. Ook de sterren kunnen je 's nachts helpen met oriënteren.
Natuurlijk hoop je dat je redders je zo snel mogelijk zullen vinden. Om het hun gemakkelijker te maken kun je signalen geven. Door vuur of rook. Een spiegeltje is ook heel handig. Gereflecteerd zonlicht is tot op 100 kilometer zichtbaar.


© DDCOM, Veldhoven

Op het noordelijk halfrond kun je aan het sterrenbeeld de Grote Beer zien waar het noorden is. De Poolster staat altijd in de richting van het noorden.

Details en informatie

  • Titel: Survival
  • Auteur(s): William van den Akker
  • Nummer: IC336
  • Niveau: 3
  • Siso: J 617.73
123movies