Documentatiecentrum

Tandarts (Junior informatie)

Niemand staat te springen van blijdschap als het weer zover is. Hij of zij moet naar de tandarts. Heb jij wel eens iemand horen zeggen: 'Hoi, hoi, ik mag naar de tandarts'? Vast niet. Dat komt doordat het werk van een tandarts soms een beetje pijn doet. Het is wel verstandig om één of twee keer per jaar naar de tandarts te gaan.
Doordat mensen tegenwoordig hun gebit beter verzorgen, gaan tanden en kiezen langer mee. Vroeger was dat anders. Toen hadden veel mensen een kunstgebit. Dat is nu niet zo vaak meer nodig.

Als je je tanden twee keer per dag poetst, bescherm je ze. Het poetsen voorkomt dat er tandplak op je gebit blijft zitten.

De trucjes van de tandarts

In tanden kunnen gaatjes ontstaan. Hoe kan dat eigenlijk? Je krijgt toch ook niet vanzelf een gat in je hoofd? De gaatjes in je tanden worden veroorzaakt door twee dingen: suiker en bacteriën. Bacteriën zijn piepkleine beestjes. Ze zitten in je spuug. Ze zijn zo klein dat je ze alleen maar door een microscoop kunt zien. De bacteriën maken het suiker dat in je eten zit zuur. Het zuur eet zich door de buitenkant van je tand heen naar binnen. Er rot eigenlijk een klein plekje van je tand weg. De tandarts boort dat plekje eruit en maakt het gaatje weer netjes dicht.

Gezonde tanden zijn goed beschermd. Er zit een laagje glazuur omheen. Dat is een hard, doorzichtig laagje. Als je eet, gaan de bacteriën met de restjes eten aan het glazuur vastzitten. Dat heet tandplak. De tandplak moet je goed van je tanden poetsen. Anders kunnen de bacteriën daar hun slechte werk doen.
De tandarts kent een paar trucjes om de tanden extra te beschermen. Het eerste trucje is een behandeling met fluor. Dat is een stof die je glazuur harder maakt. Fluor zit ook vaak in tandpasta. Een andere truc is sealen (zeg: sielen). Dan maakt de tandarts een soort plastic laagje over je tanden. Een ingepakt gebit dus, voor extra bescherming.

Als je voor controle bij de tandarts komt, kijkt hij of zij meteen of je tanden recht staan. Staan ze scheef, dan moet je naar een orthodontist. Die weet hoe hij met een beugel alles weer netjes recht krijgt in je mond. Maar je moet wel geduld hebben. Het duurt soms een paar jaar voor alle tanden en kiezen recht staan. Zo'n beugel krijg je natuurlijk pas als je je blijvende gebit hebt gekregen. Dus nadat je melkgebit is verwisseld voor de tanden waar je de rest van je leven mee moet doen. Anders was al het werk na een paar jaar voor niets geweest.

Het valt niet mee om twee jaar rond te lopen met al dat ijzer in je mond. Maar je krijgt er wel een mooi gebit door.

Details en informatie

  • Titel: Tandarts (Junior informatie)
  • Auteur(s): Truus Visser-van den Brink
  • Nummer: jc031
  • Niveau: 1
  • Siso: J 609.3

Audio luisteren

123movies