Vroeger en nu
Een van de belangrijkste dingen in een tattoo-shop is de hygiëne. De naald maakt allemaal kleine wondjes en die kunnen gemakkelijk ontsteken. Als alles goed schoon is, kopieert de tatoeëerder een afbeelding op de huid. Je kunt zelf kiezen welke afbeelding je wil.
De naald waarmee de inkt in de huid wordt gebracht, zit vast aan een soort pistool. Die prikt razendsnel tussen de 50 en 3000 keer per minuut.
We weten niet wanneer de eerste tatoeages zijn gezet. Daarom was het zo bijzonder toen in 1991 in Oostenrijk een ijsmummie werd gevonden. De man was 5300 jaar oud, maar alles was er nog: huid, haar en tatoeages!
Over de hele wereld zijn al eeuwenlang volken die zichzelf versieren met tatoeages. Bijvoorbeeld op Tahiti, daar komt waarschijnlijk ook de naam vandaan. ‘Tatu’ betekent ‘een merkteken geven’.
Tatoeages zijn in de mode. Bijna een op de drie Nederlanders tussen de achttien en dertig jaar heeft een tattoo. Ben je tussen twaalf en zestien jaar, dan moeten je ouders toestemming geven. Je mag op die leeftijd nog geen tattoo nemen op je hoofd, hals, polsen en handen. Het is verboden om een tatoeage te zetten bij kinderen onder de twaalf. Veel tatoeëerders zouden willen dat het voor iedereen onder de zestien verboden wordt. Want een afbeelding kan veranderen omdat je lijf nog groeit. Daar kan een tattoo erg lelijk van worden.

© Eibner-Presse/Lineair, Arnhem
Er zijn veel bijeenkomsten voor mensen die van tatoeages houden. Ze kunnen hier van elkaar leren en nieuwe ideeën opdoen.
Niet alleen mooie plaatjes
Lang niet alle tatoeages herken je meteen, bijvoorbeeld een cosmetische tatoeage. Zoals een donker randje langs je wimpers. Dat is handig als je allergisch bent voor make-up. Ook zijn er mensen die een tatoeage hebben, maar er niet voor gekozen hebben. Mensen die in kolenmijnen werken, hebben soms een soort tatoeage doordat er kolenstof in een wondje is gekomen. Of mensen bij wie wat asfalt onder de huid is gekomen na een verkeersongeval.
In de Tweede Wereldoorlog kregen gevangenen in het concentratiekamp Auschwitz een nummer op hun onderarm getatoeëerd. Ze werden niet meer aan hun naam herkend, maar aan hun nummer.
Een tatoeage is permanent. Als je er spijt van krijgt, kun je hem toch laten weghalen. Dat gebeurt met een laser. Maar dat is duurder en pijnlijker dan een tatoeage laten plaatsen.
Dit is een samenvatting van het Informatie-boekje 394 Tatoeages.