Documentatiecentrum

Tatoeages

Vroeger was een tatoeage vooral iets voor ruige types, maar tegenwoordig hebben steeds meer mensen er een. Gewoon als versiering of met een speciale betekenis.

Een tatoeage of tattoo is een tekening onder de huid, die uit een heleboel kleine stipjes bestaat. Deze wordt gemaakt met een speciale naald die door de huid prikt en steeds een druppeltje inkt achterlaat. De inkt komt in de lederhuid. Hier blijft de afbeelding altijd bestaan. Normaal probeert de huid vreemde stoffen te verwijderen, maar met de inktbolletjes lukt dat niet. Ze zijn daarvoor te groot. Om ervoor te zorgen dat ze geen schade aanrichten, gaat de huid de inktbolletjes inkapselen.

Als jij zelf tatoeëerder wil worden moet je goed kunnen tekenen en creatief zijn.

 
© Rosanne Tackaberry/Alamy/Imageselect, Wassenaar

Tatoeages zijn heel populair en lang niet alleen bij ruige types.

Vroeger en nu

Een van de belangrijkste dingen in een tattoo-shop is de hygiëne. De naald maakt allemaal kleine wondjes en die kunnen gemakkelijk ontsteken. Als alles goed schoon is, kopieert de tatoeëerder een afbeelding op de huid. Je kunt zelf kiezen welke afbeelding je wil.

De naald waarmee de inkt in de huid wordt gebracht, zit vast aan een soort pistool. Die prikt razendsnel tussen de 50 en 3000 keer per minuut.

We weten niet wanneer de eerste tatoeages zijn gezet. Daarom was het zo bijzonder toen in 1991 in Oostenrijk een ijsmummie werd gevonden. De man was 5300 jaar oud, maar alles was er nog: huid, haar en tatoeages!

Over de hele wereld zijn al eeuwenlang volken die zichzelf versieren met tatoeages. Bijvoorbeeld op Tahiti, daar komt waarschijnlijk ook de naam vandaan. ‘Tatu’ betekent ‘een merkteken geven’.

Tatoeages zijn in de mode. Bijna een op de drie Nederlanders tussen de achttien en dertig jaar heeft een tattoo. Ben je tussen twaalf en zestien jaar, dan moeten je ouders toestemming geven. Je mag op die leeftijd nog geen tattoo nemen op je hoofd, hals, polsen en handen. Het is verboden om een tatoeage te zetten bij kinderen onder de twaalf. Veel tatoeëerders zouden willen dat het voor iedereen onder de zestien verboden wordt. Want een afbeelding kan veranderen omdat je lijf nog groeit. Daar kan een tattoo erg lelijk van worden.


© Eibner-Presse/Lineair, Arnhem

Er zijn veel bijeenkomsten voor mensen die van tatoeages houden. Ze kunnen hier van elkaar leren en nieuwe ideeën opdoen.

Niet alleen mooie plaatjes

Lang niet alle tatoeages herken je meteen, bijvoorbeeld een cosmetische tatoeage. Zoals een donker randje langs je wimpers. Dat is handig als je allergisch bent voor make-up. Ook zijn er mensen die een tatoeage hebben, maar er niet voor gekozen hebben. Mensen die in kolenmijnen werken, hebben soms een soort tatoeage doordat er kolenstof in een wondje is gekomen. Of mensen bij wie wat asfalt onder de huid is gekomen na een verkeersongeval.

In de Tweede Wereldoorlog kregen gevangenen in het concentratiekamp Auschwitz een nummer op hun onderarm getatoeëerd. Ze werden niet meer aan hun naam herkend, maar aan hun nummer.

Een tatoeage is permanent. Als je er spijt van krijgt, kun je hem toch laten weghalen. Dat gebeurt met een laser. Maar dat is duurder en pijnlijker dan een tatoeage laten plaatsen.

 Dit is een samenvatting van het Informatie-boekje 394 Tatoeages.


Details en informatie

  • Titel: Tatoeages
  • Auteur(s): Moniek van Zijl
  • Nummer: 394
  • Niveau: 4
  • Siso: J 615.4
123movies