Noordhoff Uitgevers

Tennis (Junior)

Tennis is een balsport. De speler slaat met zijn racket tegen de bal. Het doel van het spel is om de bal zo te slaan, dat de tegenstander hem niet terug kan slaan. Spelen er twee mensen tegen elkaar, dan heet het enkelspel. Staan er vier mensen te spelen, dan heet het dubbelspel. Tennis is na voetbal de populairste sport in Nederland. Ongeveer 1 miljoen mensen spelen het. Daarbij zijn 140.000 kinderen. Vaak ligt er gravel op een tennisbaan. Dat is fijn gemalen rode baksteen. Er zijn ook tennisbanen van gras en van kunstgras.
Federer tegen Nadal op Wimbledon. Het zijn de beste tennissers van de wereld.

Engels

Bij tennis gebruik je veel Engelse woorden. Een wedstrijd heet een match (zeg: metsj). Een match bestaat meestal uit drie sets. Een set is een groep gewonnen games. Een game (zeg: keem) is een kort spelletje van een paar punten. Bij het eerste punt scoor je 15. Win je nog een punt, dan heb je 30. Het punt daarna brengt je op 40. Maak je dan nog een punt, dan win je. Met een goede service kun je veel punten maken. Zo'n goede en harde opslag is meestal moeilijk terug te slaan. Bij grote wedstrijden wordt de snelheid van de bal gemeten. Een service is soms wel tweehonderd kilometer per uur. Dat is twee keer zo snel als een auto op de snelweg rijdt.

Tijdens de tennisles doe je allerlei oefeningen. Je speelt ook wedstrijdjes.

Wie op tennisles wil, kan naar een tennisclub in de buurt. Je begint met één uur les per week. Meestal met een paar kinderen samen. De les begint met een spel. Zoals lopen met de bal op je racket. Je oefent ook met het gooien, stuiteren en opvangen van de bal. En je leert de verschillende slagen. Je speelt ook wedstrijdjes. De hele tennisbaan is in het begin nog te groot. Daarom begin je op een half veld. Aan het einde van een lesperiode is er vaak een klein toernooi. Dat is een serie wedstrijden waar één winnaar uit komt.

De bekendste tennistoernooien komen op tv. Het bekendste toernooi is Wimbledon. Dat is een groot tennispark in Londen. Wimbledon heeft tennisbanen van gras. De tennissers mogen er alleen maar met witte tenniskleding aan op spelen. De tennissers die aan zulke bekende toernooien meedoen, zijn profs. Een prof is een tennisser die zijn geld verdient met tennissen. Een toptennisser traint heel veel, soms wel acht uur per dag. Voor wedstrijden reizen ze de hele wereld over. Voor de wedstrijden die ze winnen, krijgen ze geld. Richard Krajicek was een bekende Nederlandse toptennisser. Hij was de eerste Nederlandse prof die Wimbledon won met het enkelspel.

Details en informatie

  • Titel: Tennis (Junior)
  • Auteur(s): Roelie Prins
  • Nummer: JC271
  • Niveau: 1
  • Siso: J 619.61