Documentatiecentrum

Thailand

Thailand is een land vol tegenstellingen. In de grote steden en op toeristische eilanden is het druk, maar andere gebieden zijn dunbevolkt. In miljoenenstad Bangkok, de hoofdstad, zie je een groot verschil tussen rijk en arm en oud en nieuw: chique winkelstraten en moderne wolkenkrabbers worden afgewisseld met eenvoudige houten huisjes en kleine eetkraampjes. De straten en rivieren zijn druk met verkeer. Het platteland van Thailand is rustig. Er zijn nauwelijks fabrieken. Miljoenen boeren verbouwen er rijst, mais en suikerriet. Dat gaat vooral in Isaan, het armste gebied van het land, nog met de hand. 

©UVA Kaartenmakers, Castricum
In het noorden van Thailand liggen hoge bergketens. In het zuiden is tropisch regenwoud. Op het smalste deel is Thailand maar 13 kilometer breed.

Bergen en koraalrif

Thailand ligt op het noordelijk halfrond, net boven de evenaar, in de tropen. Het land heeft dan ook een tropisch klimaat, en allerlei verschillende landschappen. Vooral in het noorden liggen uitgestrekte bossen en meerdere hoge gebergten. Op het schiereiland in het zuiden zijn de bergen begroeid met tropisch regenwoud. Daar is de biodiversiteit heel groot. Langs de kust liggen honderden grote en kleine eilanden. Op een aantal plekken langs de kust groeien mangroven. Bij de koraalriffen in de Golf van Thailand en de Andamanse Zee leven honderden vissoorten, zeeschildpadden, walvissen en dolfijnen. 


©Istock, Calgary
Uit de meren in de regenwouden en voor de kust, steken rotsen van soms wel een kilometer kaarsrecht omhoog. In de grotten leven allerlei dieren. 

Leven in Thailand 

Thailand is tegenwoordig een van de rijkste landen in Azië. Het land verdient veel geld met de export. Thailand produceert het meeste rubber ter wereld, dat wordt gebruikt voor autobanden, schoenzolen en gummen. Een andere belangrijke bron van inkomsten is het toerisme. Toeristen komen voor de witte stranden, de natuur, de Thaise keuken en de tempels. De meest Thai zijn boeddhist. Ze geloven dat alle levende wezens doodgaan en opnieuw worden geboren. Thaise mannen moeten minstens één keer in hun leven een tijdje als monnik leven. Ze dragen oranje gewaden en hebben kaalgeschoren hoofden. Ze wonen in tempels, waar ze bidden en mediteren.

Details en informatie

  • Titel: Thailand
  • Auteur(s): Alieke Bruins
  • Nummer: 119
  • Niveau: 5
  • Siso: J Thailand 991
123movies