Documentatiecentrum

Trouwen

Als twee mensen van elkaar houden, kunnen ze met elkaar trouwen. Trouwen is voor de wet vastleggen dat twee mensen bij elkaar horen. Een man en een vrouw kunnen trouwen. Maar een man kan ook met een man trouwen, en een vrouw met een vrouw. Trouwen mag als je achttien jaar bent. Je mag maar met één persoon tegelijk getrouwd zijn. Als je met iemand wilt trouwen, kun je hem of haar een huwelijksaanzoek doen. Dat is een speciaal moment. Je vertelt dan aan je vriend of vriendin hoe lief en belangrijk je hem of haar vindt. En dan vraag je: "Wil je met me trouwen?"

In Nederland is de helft van alle volwassenen getrouwd.

Ja, ik wil!

Als twee mensen hebben afgesproken dat ze gaan trouwen, moet er veel gebeuren. Een datum prikken, trouwkleding uitzoeken, bedenken waar ze willen trouwen, een taart bestellen en ga maar door. Een trouwdag is voor veel mensen de mooiste dag van hun leven. Ze vinden dat alles daarom tot in de puntjes geregeld moet zijn. Ongeveer een maand voor de trouwdag gaat het paar in ondertrouw bij het gemeentehuis. Dat moet volgens de wet. Een ambtenaar van de burgerlijke stand kijkt in de computer of het paar wel kan trouwen. Hij noteert al hun gegevens. Alles komt op een officieel papier te staan. Dat is de "akte van ondertrouw".

De trouwring is een symbool van eeuwigdurende liefde, omdat er geen begin en geen eind aan is.

In Nederland trouwen veel mensen twee keer: één keer in het gemeentehuis voor het burgerlijk huwelijk. En één keer in de kerk. Dat laatste is niet verplicht, gelovige mensen vinden het fijn om ook nog voor hun God te trouwen. Het burgerlijk huwelijk wordt voltrokken door een ambtenaar van de burgerlijke stand. Hij vertelt iets over het bruidspaar en vertelt hen wat er in de huwelijkswet staat. Hij vraagt de bruid en bruidegom of ze met elkaar willen trouwen. Zij zeggen dan "ja". Dat is de huwelijksbelofte. Ze geven elkaar een kus. En meestal geven ze elkaar ook een trouwring.

Elk land heeft zijn eigen gebruiken rond om een huwelijk. In Indonesië en India trouwen gelovige mensen in een tempel. De bruid draagt een rode bruidsjurk, een sari. Ze heeft ook een rode hoofddoek om. De bruidegom draagt een lange, zwarte jurk. Ze krijgen allebei veel versieringen van hun gasten. Een priester bindt de sjaal van de bruidegom aan de jurk van de bruid. Dan horen ze bij elkaar. Bij een Chinese bruiloft is respect voor de ouders en voorouders belangrijk. Het bruidspaar bedankt hun ouders voor de goede zorgen in hun kindertijd. In China is rood de kleur van het geluk. De jurk van de bruid is daarom rood.

Details en informatie

  • Titel: Trouwen
  • Auteur(s): Katja Hansma
  • Nummer: JC177
  • Niveau: 1
  • Siso: J 615.52
123movies