Documentatiecentrum

Tuinbouw

Het hele jaar door kun je groenten en fruit kopen. De appel die je eet, komt uit de tuinbouw. Tuinbouw is het verbouwen van groente, fruit, bloemen, bloembollen, paddenstoelen en zelfs bomen. In Nederland wordt veel groente en fruit verbouwd door tuinders. Een groot deel daarvan is voor de export: dat wordt verkocht aan het buitenland.
Groenten als sla, prei en bloemkool groeien buiten ‘in de volle grond’. Het Nederlandse klimaat is goed voor de planten: niet te koud of te heet en er valt genoeg regen. En de grond is op veel plekken vruchtbaar. 


© Alamy/Imageselect, Wassenaar

Verschillende soorten sla staan netjes in lange rijen. De grote kroppen kunnen al bijna geoogst worden.

Binnen

De meeste groenten en bloemen staan niet buiten, maar worden in kassen verbouwd. Daar kan de tuinder het licht en de temperatuur regelen met een computer. De planten groeien dan sneller en de tuinder kan meer oogsten. Ook regelt de tuinder hoeveel voeding iedere plant krijgt. Via lange buizen gaat water met voedingsstoffen naar de planten. Een nadeel is dat de tuinbouw in de kassen veel energie kost voor het licht en de warmte.


© Michiel Wijnbergh/HH,Den Haag

Vanuit de lucht kun je goed zien hoeveel kassen er zijn in het Westland.

Fruit, bloemen en bomen

Fruit wordt in Nederland vooral in boomgaarden geteeld, bijvoorbeeld in het rivierengebied de Betuwe. Hier zie je veel appel-, peren- en kersenbomen. Ook Zuid-Limburg en Belgisch Zuid-Limburg zijn belangrijke fruitteeltgebieden. Bessen, bramen en frambozen groeien aan struiken. Om het zachte fruit te beschermen, staan de struiken in kassen of plastic tunnels.
Veel bloemen komen uit Nederland. Vooral Nederlandse tulpen zijn wereldberoemd. In Aalsmeer is de grootste bloemenveiling ter wereld. Daar worden ook bomen en struiken verkocht. Die worden geteeld door boomkwekers. Ze worden gekocht voor tuinen, parken en bossen, en door fruittelers.

Details en informatie

  • Titel: Tuinbouw
  • Auteur(s): Ingrid Nijkamp
  • Nummer: 89
  • Niveau: 3
  • Siso: J 630.8
123movies