Documentatiecentrum

Turkije

Steeds meer Nederlanders gaan op vakantie naar Turkije. Het land heeft stranden, oude gebouwen, grotten en nog veel meer aantrekkelijks. Turkije is heel anders dan Nederland. Het is er warmer, het regent er minder vaak en er zijn hoge bergen.

Turkije ligt in twee werelddelen: Europa en Azië. Het land heeft een oppervlakte van bijna 780.000 km2. Dat is 21 keer zo groot als Nederland. Er wonen ongeveer 70 miljoen mensen. De bevolking woont ongelijk verspreid over het land. Langs de kusten wonen de meeste mensen, omdat het landschap en het klimaat hier prettig zijn. Vooral de westkust is in trek. In het oosten is het te bergachtig om goed te kunnen leven.

De hoofdstad van Turkije is Ankara. Hier wonen 4 miljoen mensen. Het is niet de grootste stad van het land. Dat is Istanbul, met meer dan 12 miljoen inwoners.

Toerisme is erg belangrijk voor Turkije.

Landbouw en industrie

Het midden van Turkije bestaat uit een hoogvlakte met steile hellingen. Het gebied is 2000 tot 2500 meter hoog en lijkt net een woestijn. In het noorden langs de kust van de Zwarte Zee wordt het meestal niet warmer dan 28 graden Celsius. In de winter is het zacht. Er groeien bossen met eiken en beuken. In het westen en zuiden langs de kust van de Middellandse Zee liggen laagvlaktes. Hier is het warmer dan langs de Zwarte Zee. In het zuidoosten kan het in de zomer wel 43 graden Celsius worden. Er groeien onder andere palmbomen, sinaasappelbomen en olijfbomen. In het oosten van het land liggen de hoogste berggebieden. De hoogste berg is de Ararat.

Ongeveer 80% van de bevolking van Turkije stamt af van de Ottomanen. Deze mensen spreken en schrijven Turks. Meer dan 15% van de bevolking bestaat uit Koerden. Zij wonen vooral in het zuidoosten van Turkije. Ze hebben een eigen taal en eigen gewoontes.

Bijna alle inwoners van Turkije zijn moslim, ook de Koerden. Ze hebben de islam als geloof. De belangrijkste islamitische feesten zijn het Suikerfeest en het Offerfeest.

Een Turkse markt ziet er erg kleurig uit.

Ongeveer 38% van de mensen werkt in de landbouw, dat is een derde deel. De meeste landbouwbedrijven zijn kleine familiebedrijven. Ongeveer de helft van de grond wordt gebruikt voor het verbouwen van graan, vooral tarwe, gerst en haver. Langs de kust van de Zwarte Zee verbouwen boeren maïs, thee, tabak en hazelnoten. Aan de kust van de Middellandse Zee wordt veel katoen verbouwd. Vee wordt vooral op de hoogvlakte gehouden.

Net als de landbouwbedrijven zijn ook de bedrijven in de industrie klein. Er werken vaak minder dan vijf mensen. Ongeveer een kwart van de mensen heeft werk in de fabrieken. De belangrijkste industrie is de katoen- en kledingindustrie. De kleding wordt in grote aantallen en in weinig verschillende maten gemaakt. Dat is veel goedkoper. De katoenen kleding worden vaak verkocht aan het buitenland.

Turkije heeft veel delfstoffen. Dit zijn stoffen die uit de grond opgegraven worden om er iets van te maken, zoals metalen. Turkije verkoopt veel chroom en koper.

Het toerisme wordt steeds belangrijker als bron van inkomsten.

Details en informatie

  • Titel: Turkije
  • Auteur(s): Kim Nelissen
  • Nummer: IC212
  • Niveau: 3
  • Siso: J Turkije 991