Documentatiecentrum

Turnen

'Als je een oefening doet, is het soms net alsof je vliegt!'
Turnen is een sport die valt onder gymnastiek. Het is een soort acrobatiek. Zoals acrobaten doen in het circus, maar dan met toestellen. Het lijkt ook op ballet, omdat het een sierlijke sport is.
Turnen is voor jongens en meisjes verschillend. Bij jongens ligt de nadruk meer op kracht. Onderdelen die alleen jongens doen zijn het voltigepaard, de rekstok en de ringen. Bij meisjes is sierlijkheid erg belangrijk. En voor turnen op de evenwichtsbalk heb je lenigheid en evenwichtsgevoel nodig.
Op jonge leeftijd kun je al beginnen met turnen. Je kunt kiezen voor recreatieturnen, je hebt dan niet de spanning van wedstrijden. Als je voor wedstrijdturnen gaat, zijn er altijd wedstrijden waar je aan deel kunt nemen. Van clubkampioenschappen tot landelijke wedstrijden. En misschien wel ooit de Olympische Spelen.


© Corbis/HH, Amsterdam

Voor jongens die aan turnen doen, is vooral kracht erg belangrijk. Door de oefeningen steeds te herhalen word je sterker.

De Turnvereniging

Alle turners trainen bij een turnvereniging. De trainers van de vereniging helpen je. Zij weten veel van de turnsport en van gezond eten. Ze letten ook op de veiligheid.
Een turnles begint met een warming-up om je lichaam klaar te maken voor de inspanningen. Met de warming-up voorkom je ook blessures. Na de warming-up oefen je elementen. Tegelijk bouw je een goede conditie op.
De trainer bepaalt wat je in een les doet. Hij weet welke oefeningen goed bij elkaar passen. Hij kijkt ook of je de oefeningen goed en veilig uitvoert. Als je verder wilt, kan de trainer je motiveren als het een keer niet goed lukt.


© Ron Giling/Lineair, Arnhem

De trainer helpt je bij moeilijke oefeningen en let ook op je veiligheid. Je leert op de turnles ook hoe je elkaar helpt, zoals deze meisjes bij de handstand.

Wedstrijden en school

De trainer leert je ook om te gaan met spanning. Om te winnen moet je ook tegen de spanning van een wedstrijd kunnen, met juryleden en publiek dat naar je kijkt.
Je wint een wedstrijd als je de meeste punten haalt bij een oefening. De jury geeft de punten voor de oefening (de elementen) en hoe je het doet, de uitvoering. Als je voor moeilijke elementen kiest, krijg je meer punten. Een salto is een eenvoudig element.
Bij sommige oefeningen telt de tijd. Duurt je oefening te lang, dan krijg je strafpunten.

Als je veel moet trainen, is het lastig om je schoolwerk goed te doen. Maar school is wel belangrijk. Daarom zijn er LOOT-scholen met speciale regels voor topsporters. Als een leerling lessen of toetsen mist door een training, kan hij die inhalen.

Turnen is een oude sport. Het is een van de oudste olympische sporten. Tot 1960 was het vooral een mannensport. Maar nu zijn er ook veel vrouwelijke turnsters. In de loop der jaren zijn de regels wat veranderd. En af en toe komen er nieuwe elementen bij. Ook de turnkleding is veranderd. Jongens dragen een singlet, meisjes een turnpakje. De kleding moet strak om het lijf zitten. Dat is veiliger, je blijft dan nergens achter haken.Dit is een samenvatting van Informatieboekje 374 Turnen.

Details en informatie

  • Titel: Turnen
  • Auteur(s): Cunera Joosten
  • Nummer: IC374
  • Niveau: 3
  • Siso: J616.8
123movies