Documentatiecentrum

Turnen (Junior)

Van turnen wordt je lichaam soepel en lenig. Turnen is een sport, net als voetbal of zwemmen. Maar je hebt er toestellen voor nodig. Dat zijn speciale, grote voorwerpen waar je oefeningen op doet. Turnen is een individuele sport, je doet het in je eentje. Je oefent wel met een groep, maar je doet alles om de beurt. Bij elk toestel hoort een vaste serie bewegingen. Je oefent ze net zo lang totdat je het kunt. Daarna doe je een oefening die iets moeilijker is. Zo ga je steeds een stapje hoger.

Hoe meer je oefent, hoe beter het gaat.

Toestellen

Er zijn verschillende toestellen. Meisjes turnen vaak op de brug en de evenwichtsbalk. Jongens oefenen op het paard, de ringen, de rekstok en de brug. De brug over de pegases, een soort bok, wordt door jongens en meisjes gedaan. Elk toestel heeft zijn lastige kanten. Op de balk is het moeilijk om je evenwicht te bewaren. Aan de brug moet je je steeds heel goed vasthouden. Voor de ringen heb je heel veel kracht nodig. Er zijn ook oefeningen die op de grond worden gedaan. De koprol en de handstand doe je op de lange mat.

Als je goed bent, train je wel acht uur in de week.

De turnles begint altijd met een warming-up. Om de spieren warm te maken, gaan de kinderen rennen, springen en hinkelen. Warme spieren beschadigen minder snel. Na de warming-up gaan de kinderen rekken. Je rekt steeds een deel van je lichaam uit. Zo worden de spieren langer en soepel. Na het rekken begint de les. De meester of juf leert de kinderen de oefeningen. Je leert ook om aan alles te denken onder het turnen. Dat je altijd de oefeningen met gestrekte tenen, benen, vingers en armen doet bijvoorbeeld. En dat je aan het einde van de oefening kaarsrecht staat, zonder te wiebelen.

Voor iedereen op de turnvereniging zijn er clubkampioenschappen. Er worden ook wedstrijden gehouden met andere verenigingen in de omgeving. Bij turnwedstrijden geeft een jury punten voor elk onderdeel dat gedaan wordt: brug, balk of iets anders. De jury-leden kijken hoe goed de oefening is uitgevoerd. Gebeurt alles soepel en precies? Is de kleding tiptop in orde? Hoe moeilijker de oefening, hoe meer punten je krijgt. Maar bij wie valt of een fout maakt, gaan er punten af. Het hoogste cijfer per onderdeel is een tien. Bij de meeste turnverenigingen moet je zes jaar zijn voor je erbij mag.

Details en informatie

  • Titel: Turnen (Junior)
  • Auteur(s): Roelie Prins
  • Nummer: JC257
  • Niveau: 1
  • Siso: J 616.8