Documentatiecentrum

UFO’s

Veel films gaan over ruimtewezens en vliegende schotels. Denk maar aan Star Wars en E.T. Droom jij ook wel eens van enge ruimtewezens of marsmannetjes? Dan ben je niet de enige. Er zijn zelfs mensen die beweren dat ze er niet over gedroomd hebben, maar dat ze echt onbekende vliegende voorwerpen of UFO's hebben gezien. Of dat ze door ruimtewezens zijn ontvoerd. Sommigen hebben zelfs foto's gemaakt van vliegende schotels.
In de zomer van 1947 zagen inwoners van het plaatsje Roswell in het zuidwesten van de Verenigde Staten iets vreemds. Een helder stralend voorwerp stortte net buiten hun dorp neer in de woestijn. Toen ze erheen gingen, zagen ze een ruimteschip met vier vreemde wezentjes erin. Drie waren er dood, maar één wezentje leefde nog. Voor de dorpelingen tijd hadden om te besluiten wat ze ermee wilden doen, kwam het Amerikaanse leger en haalde alles weg. Soldaten zeiden dat de bewoners het hele verhaal verzonnen hadden.

Filmmakers en tekenaars hebben al veel verschillende ruimtewezens bedacht.

Vliegende schotels

Alle vliegende voorwerpen die mensen zien en waarvan ze niet weten wat het is, worden UFO genoemd. Dat woord komt uit het Engels en is een afkorting van Unidentified Flying Object. Dat betekent: vliegend voorwerp waarvan we niet weten wat het is.
Er zijn UFO's in alle soorten en maten gezien. De bekendste vorm is toch wel de vliegende schotel. De Amerikaanse piloot Kenneth Arnold was de eerste die dit woord gebruikte. In 1947 zag hij vanuit zijn vliegtuig zes ronde zilveren voorwerpen in de lucht. Hij zei dat de voorwerpen op grote schotels leken.
Toch zien veel UFO's er heel anders uit. Zo zagen enkele honderden mensen in de Amerikaanse plaats Lubbock in 1951 blauwe lichten vliegen, die samen een halve cirkel vormden. In 1986 zagen twee piloten en andere mensen uit Brazilië 21 vreemde lichtbollen vliegen. Braziliaanse soldaten namen UFO's waar die nog het meest op enorme, zwevende komkommers leken. Deze voegden zich in de lucht samen tot een grote bol.
Sommige astronauten zeggen dat ze UFO's hebben gezien toen ze buiten de dampkring van de aarde vlogen. Astronaut Gordon Coopers zag in 1963 vanuit zijn raket een vreemd groen licht. In 1989 zagen meer dan 13.500 mensen in België een enorm driehoekig vliegtuig met op elke punt een helder licht.
Soms verschijnen in Engeland, Nederland en andere landen in graanvelden mysterieuze, grote cirkels. Sommige mensen zeggen dat de cirkels afdrukken zijn van vliegende schotels die in het graan zijn geland. Misschien zijn de graancirkels ook wel geheime tekens van ruimtewezens, waarmee ze ons iets willen uitleggen.

Deze vliegende schotel is niets anders dan een wieldop van een auto.

Ruimtewezens worden aliens genoemd. 'Alien' (zeg: eeliejun) is een Engels woord voor buitenaards wezen. Sommige mensen denken dat aliens komen om ons te helpen. Anderen beweren dat ruimtewezens hun hebben gebruikt voor medisch onderzoek, omdat ze geinteresseerd zouden zijn in het lichaam van de mens.
Als de verhalen over UFO's en buitenaardse wezens waar zijn, is er dus leven op andere planeten. Uit onderzoek weten we dat er geen leven voorkomt op de planeten van ons zonnestelsel, behalve op de aarde. Toch denken onderzoekers dat er buitenaards leven mogelijk is. We zijn alleen nog nooit op planeten geweest waar die wezens leven en we weten ook niet waar die planeten precies zijn.
Tot nu toe hebben de wetenschappers geen ruimteschepen gezien en ook geen berichten van buitenaardse wezens ontvangen.
Een van de bekendste instituten voor onderzoek naar buitenaards leven heet SETI. Via www.seti.nl kan iedereen met een computer meedoen aan dit onderzoek.

Met telescopen bestuderen wetenschappers het heelal.

Details en informatie

  • Titel: UFO’s
  • Auteur(s): Victor Melenhorst
  • Nummer: IC123
  • Niveau: 3
  • Siso: J 552.9
123movies