Documentatiecentrum

Unicef

Gefeliciteerd! Je hoort tot de groep kinderen op de wereld met een huis en een lekker bed. Je gaat naar school. Je hebt vrije tijd. Geld verdienen doen je ouders. Kortom, je hebt een onbezorgd leven.
Tenminste, vergeleken met miljoenen andere kinderen op de wereld. Kinderen zonder huis, zonder school, die hard moeten werken om in leven te blijven. Ze krijgen te weinig te eten, zijn vaak verwaarloosd en worden zelfs uitgebuit. Te veel kinderen in de wereld hebben het moeilijk.
Om deze kinderen te helpen, is een hulporganisatie opgericht. Unicef helpt deze kinderen. Unicef betekent: Verenigde Naties Internationaal Kindernoodfonds. Het is een organisatie die er is om kinderen in nood te helpen.

Zo ziet het logo van Unicef eruit.

Unicef, een onmisbare organisatie

Unicef werd kort na de Tweede Wereldoorlog opgericht. Na de oorlog lagen steden en dorpen in puin. Miljoenen Europese kinderen waren hun huis en familie kwijt. Hun ouders waren dood. Veel kinderen waren ziek en uitgeput. Om deze slachtoffers te helpen, werd in 1946 Unicef opgericht.
Unicef hoort bij de Verenigde Naties (VN). Bijna alle landen zijn lid van de VN. De leden hebben elkaar beloofd hard te werken aan vrede en veiligheid. Voor iedereen!
De VN richtten voor kinderen een aparte organisatie op: Unicef. Unicef bleef tot ongeveer 1950 in Europa helpen.

© UNICEF, Nederland, Den Haag

Unicef zorgde na de Tweede Wereldoorlog voor extra voedsel voor alle Europese kinderen.

Na 1950 was die hulp in Europa niet meer nodig. Toch kon Unicef niet worden opgeheven. Kinderen in arme landen konden de hulp van Unicef niet missen.
Er zijn nu nog steeds veel arme landen op de wereld. En dus ook veel kinderen die onder moeilijke omstandigheden leven. Hun ouders verdienen te weinig. Die kinderen moeten dus ook werken om in leven te blijven. Soms begint dat al als ze vier jaar zijn. Ze doen vaak gevaarlijk en ongezond werk. Bijvoorbeeld in de mijnen of in de fabriek.
Unicef vindt dat deze kinderarbeid afgeschaft moet worden. Maar de meeste ouders kunnen het geld van hun kinderen niet missen. Daarom richt Unicef speciale schooltjes op. Unicef wil kinderen die (nog) moeten werken beter opleiden. Die schooltjes zijn er ook voor kinderen die niet meer hoeven te werken.

© UNICEF, Nederland, Den Haag

In veel arme landen is een tekort aan scholen en leerkrachten. Daardoor zitten klassen vaak overvol.

Unicef doet meer. Unicef helpt opvanghuizen en scholen bouwen en leraren opleiden. De kinderen wordt geleerd om schoon en netjes te zijn. Zo leren ze over hygiëne. Door een goede hygiëne neemt de kans op ziekten af.
De helft van de baby's en jonge kinderen gaat dood aan kinderziektes. Daarom zorgt Unicef ervoor dat er zo veel mogelijk kinderen worden ingeënt. Dokters en verplegers spuiten dan een beetje vloeistof in het lichaam. Die vloeistof zorgt ervoor dat het kind een bepaalde ziekte niet krijgt. Zo is Unicef nog steeds een onmisbare organisatie voor mensen in nood.


Details en informatie

  • Titel: Unicef
  • Auteur(s): Ineke Evenblij
  • Nummer: IC020
  • Niveau: 3
  • Siso: J 323
123movies