Documentatiecentrum

Vampiers

Houd je van griezelverhalen en horrorfilms? Je bent niet de enige. Waarom zou je bang zijn? Je weet immers dat het toch niet echt is. Heel vroeger waren de mensen erg bang voor geesten. Er waren goede en slechte doden, dacht men. Tegen de slechte kon je je beschermen, bijvoorbeeld door het dragen van een kruisje. Of door knoflook op te hangen. Die sterk ruikende bolletjes joegen de slechte geesten weg.
De bisschoppen waren de baas in de kerk. Zij vertelden dat het allemaal onzin was, dus bijgeloof. De mensen mochten er niet meer in geloven. Maar velen deden dat toch.

Dracula

De eerste die een vampierverhaal bedacht, was de Engelse schrijver George Byron in 1816. Tijdens een vakantie verzonnen hij en zijn vrienden elk een nieuw griezelverhaal. Mary Shelley, één van die vrienden, bedacht toen het verhaal over het monster Frankenstein. Dat was een man die door een waanzinnige professor in elkaar was gezet. De professor gebruikte daarvoor de lichaamsdelen van dode mensen. Frankenstein is wereldberoemd geworden. Er zijn heel wat films over hem gemaakt.
George Byron bedacht een verhaal over een dode man die weer levend werd. Een vampier dus. Drie jaar later gebruikte de dokter van Byron het idee om het eerste vampierboek te schrijven. Dat werd een groot succes! Al snel gingen ook andere schrijvers griezelverhalen over vampiers schrijven. En er werden toneelstukken over vampiers opgevoerd. Meestal werd de vampier aan het eind overwonnen. Hij verdween dan plotseling door een luik in de vloer van het podium. Nog steeds wordt zo'n luik een vampierenval genoemd.

Er zijn heel wat griezelfilms over vampiers gemaakt

In 1890 schreef Bram Stoker zijn boek over Graaf Dracula. Dat was een vampier die van Transsylvanië per schip naar Engeland reisde. Graaf Dracula was dood, maar werd 's nachts weer levend. Dan ging hij op zoek naar mensenbloed. Dracula is net zo wereldberoemd geworden als Frankenstein. Het boek van Bram Stoker was extra spannend omdat er een echte graaf Dracula had bestaan. Hij heette Prins Vlad V en werd geboren in Transsylvanië. Nu heet dat land Roemenië.

Prins Vlad V.

De vader van Prins Vlad vocht tegen de sultan van Turkije. Omdat hij zo moedig was, kreeg hij de titel Dracul. Dat betekent draak. Prins Vlad noemde zichzelf Dracula, zoon van Dracul. Hij voerde later ook oorlog tegen de Turken. Hij vermoordde ook heel veel Turken die in zijn eigen land woonden. Over Vlad werd verteld dat hij zijn brood in mensenbloed doopte. Men noemde hem een levende vampier. Daarom koos Bram Stoker prins Vlad als hoofdpersoon voor zijn boeken.
Bram Stoker las in oude boeken ook verhalen over mensen die zich in vleermuizen konden veranderen. Dat idee gebruikte hij ook voor zijn boek. In Nederland eten alle vleermuizen insecten. Maar in sommige andere landen, zoals in Zuid-Amerika, leven vleermuizen die met hun vlijmscherpe tanden andere dieren bijten en hun bloed oplikken. Deze vleermuizen heten vampiers. Vleermuizen slapen overdag en zijn 's nachts wakker. Je begrijpt waarom er juist over vampiers allerlei enge verhalen werden verzonnen. In het boek van Bram Stoker kan graaf Dracula zich in een vleermuis veranderen.

Echte vampiers zijn vleermuizen die het bloed van andere dieren oplikken.

Details en informatie

  • Titel: Vampiers
  • Auteur(s): Frans Weeber
  • Nummer: IC114
  • Niveau: 4
  • Siso: J 912.4
123movies