Documentatiecentrum

Verdriet

Word je gepest op school? Gaan je ouders scheiden? Vind je je huiswerk erg moeilijk? Is je konijn dood? Als je op een van deze vragen 'ja' kunt zeggen, dan ben je waarschijnlijk verdrietig. Je voelt je niet fijn. Verdriet is een emotie, een sterk gevoel. Andere emoties zijn boosheid, angst, blijdschap, verbazing en schaamte. Het zijn allemaal gevoelens die iets met je 'doen'. Je raakt ervan in de war, en het kan lastig zijn om ermee te leven. Het is wel belangrijk om te vertellen wat je dwarszit. Je moet het niet opkroppen, in jezelf houden.

Er zijn allerlei dingen waar je verdrietig van kunt worden.

Verdriet kun je zien

Vaak kun je aan iemand zien of hij verdrietig is. Zijn schouders en mondhoeken hangen naar beneden. Hij kijkt naar beneden en heeft een rimpel tussen de wenkbrauwen. Soms is iemand zo verdrietig dat hij moet huilen. Je ziet het dus aan het gezicht. Eigenlijk vraagt iemand op die manier zonder woorden om hulp. Sommige mensen kunnen het goed verbergen dat ze verdrietig zijn. Ze lachen de hele dag, terwijl ze zich vanbinnen naar voelen. Maar als je iemand echt goed kent, dan zie je het wel.


© Phillippe Lissac/Godong/Corbis

Soms denk je dat je je nooit meer blij kunt voelen. Gelukkig gaat verdriet meestal over, of het wordt minder.

Mensen zijn sociale wezens. We leven samen en willen ons gevoel graag met elkaar delen. Dat geldt voor fijne dingen, maar ook voor nare dingen. Het kan prettig zijn om je verdriet met iemand te delen. Mensen zeggen wel eens: 'Gedeelde smart is halve smart'. Smart is een ander woord voor groot verdriet. Als je erover praat met iemand anders, dan voelt het meestal iets minder erg. Soms weet je niet precies hoe je een verdrietig iemand het beste kunt helpen. Moet je hem troosten, een grapje maken of alleen maar luisteren? Bedenk maar wat je zelf prettig zou vinden wanneer je je verdrietig voelt. En je kunt altijd gewoon vragen wat iemand graag wil.

Als er iemand in je omgeving is overleden, heb je veel verdriet. Zulk verdriet heet rouw. Soms kun je zo'n sterfgeval beter verwerken door er met lotgenoten over te praten. Dat zijn mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Als je verdriet hebt, is het altijd goed om hulp te zoeken. Dat kan een vriend zijn of je zus of je opa. Of een leerkracht op school. En heb je wel eens van de Kindertelefoon gehoord? De mensen die daar aan de telefoon zitten, kunnen goed luisteren. Je kunt ze alles vertellen wat je wilt. Ze vinden niets raar. Een gesprek over iets waar je verdrietig over bent, lucht altijd op.

Details en informatie

  • Titel: Verdriet
  • Auteur(s): Inge van der Veen
  • Nummer: IC237
  • Niveau: 3
  • Siso: J415.3
123movies