Documentatiecentrum

Verenigde Staten

De Verenigde Staten van Amerika worden meestal gewoon VS of Amerika genoemd. Amerika is een enorm groot land. Je doet er zeker vijf dagen over om van oost naar west te rijden. En dan moet je nog flink opschieten. Amerikanen nemen dan ook vaak het vliegtuig. In bijna iedere stad is een vliegveld. Niet alleen de afstanden in de VS zijn groot. Amerikanen bouwen ook gigantische wolkenkrabbers, ze winkelen in enorme warenhuizen en schenken supergrote bekers cola en koffie.

Over de hele wereld vinden mensen het leuk om de Amerikanen na te doen. Je hoort ook in Nederland vaak Amerikaanse woorden. Overal zie je mensen in een spijkerbroek. En jij eet ook vast wel eens een Big Mac.

De stad New York aan de oostkust is beroemd om haar enorme wolkenkrabbers.

Wereldmacht

Vòòr 1492 wisten de Europeanen niet dat Amerika bestond. De Spanjaard Columbus belandde heel toevallig, op weg naar Indië, met zijn schepen op de Amerikaanse kust. Hij dacht dat hij in Indië was aangekomen. Daarom noemde hij de mensen die hij ontmoette 'indianen'.

Van 1492 tot nu is er enorm veel veranderd. Steeds meer Europeanen vestigden zich in het nieuwe land. Ze namen stukken land in bezit en stichtten er koloniën. Die hoorden bij verschillende Europese landen, zoals Groot-Brittannië. De indianen die eerder op de stukken land leefden, werden van hun grond verdreven. Ze moesten naar plekken waar veel later reservaten werden gemaakt. In 1776 werden de koloniën onafhankelijk. Ze richtten daarna een onafhankelijk land op: de 'Verenigde Staten van Amerika'. Steeds meer gebieden sloten zich hierbij aan. Nu zijn er in totaal vijftig staten. Iedere staat heeft een eigen regering met aan het hoofd een gouverneur. Alle staten samen hebben een regering in Washington. Aan het hoofd daarvan staat de president, die in het Witte Huis woont. Nu is Amerika één van de rijkste landen van de wereld, met een sterk leger en de modernste wapens. Het land is uitgegroeid tot een wereldmacht en heeft enorm veel invloed in de rest van de wereld.

Iedere vier jaar worden er in de Verenigde Staten presidentsverkiezingen gehouden. De kandidaten voeren grote campagnes door het hele land.

De mensen van de eerste regering droomden ervan dat alle mensen in de VS vrij, gelijk en welvarend konden zijn. Het land werd een democratie. Dat betekent dat de bevolking mag kiezen wie er in de regering komt. Daardoor hebben de bewoners invloed op hoe het land geregeerd wordt. Nederland is ook een democratie.

Veel mensen emigreerden naar de Verenigde Staten. Ze wilden daar een nieuw leven opbouwen. Deze immigranten uit alle delen van de wereld wilden deel uitmaken van de 'Amerikaanse droom'. Ze hoopten dat ze een vrij en rijk leven zouden krijgen. Veel immigranten bouwden een goed bestaan op. Sommigen hadden echt succes. Ze begonnen bijvoorbeeld als afwashulp en eindigden als miljonair. Maar de droom kwam lang niet voor iedereen uit. Als je in de VS te ziek bent om te werken of geen baan kunt vinden, krijg je weinig hulp van de regering. Je moet dan jezelf maar zien te redden.

De Verenigde Staten zijn 228 keer zo groot als Nederland. Als je erdoorheen reist, kom je allerlei steden en landschappen tegen. Aan de oost- en westkust vind je grote steden, zoals New York, Washington, Los Angeles en San Francisco. Maar er zijn in Amerika ook uitgestrekte graanvlaktes en prairies, bijzondere rotsen en diepe kloven in het landschap, die canyons (zeg: kenjuns) heten. In de ruige Rocky Mountains wonen weinig mensen. In dit gebergte zijn beschermde natuurgebieden, waar herten, beren en poema's leven. Verder naar het westen en zuiden zijn woestijnen. Ga je aan de oostkust naar het noorden, dan zie je aan de grens met Canada meren die zo groot zijn, dat heel Nederland erin past.

Details en informatie

  • Titel: Verenigde Staten
  • Auteur(s): Victor Melenhorst
  • Nummer: IC151
  • Niveau: 3
  • Siso: J Ver Staten 991
123movies