Documentatiecentrum

Verf

Als je om je heen kijkt, zie je veel dingen die geverfd zijn. Verf gebruik je om dingen mooier te maken. Maar ook om spullen te beschermen. 

Soorten verf

Er zijn allerlei soorten verf. In de klas gebruik je vaak plakkaatverf. Je kunt er goed mee op papier verven. Waterverf is dunnere verf. Een kunstschilder gebruikt vaak olieverf. Daarvan blijven de kleuren het langste mooi.


©Marijn van der Wateren, Haarlem

Verf in huis

Verf voor op de muren noem je latex. En als je hout wilt verven, gebruik je lak. Je moet het hout eerst schuren. Daarna doe je er een laag grondverf op. De lak blijft dan beter zitten. Voor grote vlakken gebruik je een verfroller, voor kleine vlakken een kwast. 

Een schilderij maken

Een kunstschilder schildert vaak op een schildersdoek van stof. Hij gebruikt een kwast of een penseel. Daarmee mengt hij de verf op een palet.

Zo wordt verf gemaakt

In verf zit een soort lijm of olie. Die zorgt dat de verf opdroogt. Er zit ook een verdunner is. Die zorgt dat je de verf beter kunt uitsmeren. Het pigment in de verf zorgt voor de kleur. Wil jij iets in huis verven? In een verfwinkel of bouwmarkt kies je een kleur van een kleurenkaart. Daarna wordt in een machine de juiste kleur gemengd.


©Shutterstock, New York
Op een kleurenkaart staan meer dan 500 kleuren!

Details en informatie

  • Titel: Verf
  • Auteur(s): Susan Schaeffer
  • Nummer: 441
  • Niveau: 1
  • Siso: AJ 675
123movies