Documentatiecentrum

Verhuizen

Verhuizen is een hele klus. Het kost veel tijd en geld en je wordt er behoorlijk moe van. Waarom gaan mensen dan toch verhuizen? Dat doen ze bijvoorbeeld omdat het oude huis te klein is geworden. Een nieuw huis is groter of beter. Of het staat op een mooiere plek. Mensen gaan scheiden of krijgen werk in een andere plaats of zelfs in een ander land. Zo zijn er allerlei redenen waarom mensen de moeite nemen om al hun spullen in te pakken en ze ergens anders weer uit de dozen te halen.

De meeste mensen brachten vroeger zelf hun spullen van het oude naar het nieuwe huis.

Alles moet mee

Als je gaat verhuizen, moet echt alles mee. Verhuizen is iets heel anders dan op vakantie gaan. Dan neem je alleen wat kleren mee en wat andere kleine spullen. Bij een verhuizing gaat je bed uit elkaar, moeten de kasten leeg en moet echt alles in dozen worden gestopt. Als je geld genoeg hebt, kun je dat ook laten doen door een verhuisbedrijf.

Een verhuisbedrijf heeft speciale spullen die het versjouwen makkelijker maken.

De meeste mensen verhuizen hun spullen zelf. Soms huren ze een busje. Ze sjouwen zelf alle dozen en spullen naar de auto en bij het nieuwe huis dragen ze ze weer naar binnen. Vaak vragen ze hulp van vrienden en familie. En meestal is de verhuizing zelf daardoor nog wel een gezellige dag.
Verhuizen betekent niet alleen maar spullen sjouwen. Er moet ook van alles worden geregeld. Want in je nieuwe huis wil je natuurlijk wel elektriciteit hebben voor het licht. Gas moet er ook zijn: voor de verwarming en om op te koken. Je moet daarom het energiebedrijf een berichtje sturen dat je gaat verhuizen. Datzelfde geldt voor het waterleidingbedrijf. Want er moet op tijd weer water uit de kraan komen in het nieuwe huis. De telefoon moet het natuurlijk ook doen. En de krant moet voortaan op het nieuwe adres bezorgd worden. Zo zijn er nog een heleboel instanties en mensen die een verhuisbericht moeten krijgen. Zo'n bericht kun je zelf maken door een leuke kaart te tekenen en die te kopiëren. Je kunt dat soort kaarten ook kant-en-klaar kopen.
Als je gaat verhuizen, moet je afscheid nemen van je oude huis, van de buurt, van je school en van de kinderen in de klas. Veel kinderen vinden dat heel erg. Ze denken dat ze de leukste school en het mooiste huis van de wereld hadden. Maar meestal hebben ze na een paar weken op hun nieuwe school alweer wat vriendjes gemaakt. En dat nieuwe huis went toch ook wel snel.

Details en informatie

  • Titel: Verhuizen
  • Auteur(s): Monique Langezaal
  • Nummer: jc023
  • Niveau: 1
  • Siso: J 302.5
123movies