Documentatiecentrum

Verkiezingen

In een land of stad moet veel geregeld worden. Denk maar aan afspraken over de natuur en het verkeer, aan regels voor scholen en ziekenhuizen. Als iedereen zich ermee bemoeit, wordt het een rommeltje. Daarom zijn er verkiezingen, om een groep mensen uit te kiezen die de stad of het land besturen. Zij zijn een tijdje de baas. Het is dus heel belangrijk om op iemand te stemmen die je vertrouwt. Ben je volwassen, dan mag je stemmen met een stempas. Die lever je in als je gaat stemmen.

Kiezen

Meestal stem je voor iemand die bij een politieke partij hoort. VVD, CDA en GroenLinks zijn Nederlandse politieke partijen. In België heb je bijvoorbeeld CD&V en Open VLD. 
De mensen van de partijen die gekozen zijn door het volk, noem je de volksvertegenwoordiging. Een land dat op deze manier bestuurd wordt, is een democratie. Nederland en België zijn democratieën.


©Peter Hilz/HH, Den Haag
Zie je in winkelstraten mensen met kleurige jasjes en T-shirts folders uitdelen? Dan zijn er vast binnenkort verkiezingen!

Meebeslissen

De verkiezingen die de meeste aandacht krijgen, zijn de verkiezingen voor het hele land. Dan worden de leden van de Tweede Kamer gekozen. Er zitten mensen van meer dan tien verschillende politieke partijen in de Tweede Kamer. 
Door te stemmen, kunnen mensen dus meebeslissen over wat er gebeurt in hun land. Met je stem kun je laten weten wat jij belangrijk vindt.


©Bart van Vliet, Den Haag
Ook bij de kinderverkiezingen zijn er stembiljetten waarop je kunt aankruisen op wie je stemt.

Kinderverkiezingen

Als je nog geen 18 bent, mag je niet stemmen bij de officiële verkiezingen. Je kunt wel meedoen aan de kinderverkiezingen. Bij alle verkiezingen, landelijk, in de gemeente, provincie of Europa kunnen kinderen via kinderverkiezingen.nl stemmen op de politieke partij van hun keuze. Zo kun je ook al meedenken over allerlei belangrijke onderwerpen!

Details en informatie

  • Titel: Verkiezingen
  • Auteur(s): Moniek van Zijl
  • Nummer: 94
  • Niveau: 4
  • Siso: J 333
123movies