Documentatiecentrum

Verliefd!

Sommige kinderen zijn altijd verliefd, andere nooit. Verliefd zijn is een speciaal gevoel. Je vindt de ander de liefste van de hele wereld en je wilt steeds bij hem of haar zijn. Als die ander ook verliefd op jou is, is dat heerlijk. Je bent blij, je doet leuke dingen samen en je hebt het gevoel dat je bij iemand hoort. Je moet steeds maar aan die ander denken en het voelt of je vlinders in je buik hebt. Sommige kinderen zijn verliefd maar laten dat niet aan die ander weten. Het blijft dan een geheim, en de liefde komt van één kant. Er is lef voor nodig om je gevoel te uiten. Verkering vragen is spannend. Er zijn geen regels over hoe dat moet. Iedereen doet het op zijn eigen manier. Je kunt een vriend(in) vragen om een boodschap over te brengen. Of je kunt sms’en of een appje of briefje sturen.


© Annelieke Hooymans, Breda

De xxx-jes zijn een soort geheimtaal. Elke x betekent een kusje
.


Jij en de ander

Of je nou tien bent of tachtig: iedereen kan verliefd worden. Maar kinderen zijn wel anders verliefd dan grote mensen. Dat komt omdat ze een ander lijf hebben. In de pubertijd zorgen mannelijke hormonen in het lichaam van een jongen voor baardgroei en een lage stem. Vrouwelijke hormonen in het lichaam van een meisje zorgen ervoor dat ze borsten krijgt. De hormonen zorgen er ook voor dat verliefde pubers en volwassenen zin krijgen om te vrijen. Kinderen hebben die hormonen nog niet in hun lijf zitten. Daarom hebben kinderen geen behoefte om te vrijen. Seks hoeft voor hen niet. Maar knuffelen, hand in hand lopen, of een kusje geven vinden veel kinderen fijn. En als je dat allebei prettig vindt, is het oké. Maar als één van de twee het niet wil, moet je het niet doen. Hoe je met elkaar omgaat, dat bedenk je samen. Je mag nooit de baas over de ander spelen, want als dat gebeurt, is de liefde snel over.

Rozen en harten

Het bekendste symbool van de liefde is het hart. Een symbool is een ding of een teken dat iets anders voorstelt. Het hart is de motor van je lichaam: het pompt steeds maar warm, rood bloed door je lijf. Vroeger dachten ze dat het hart de plaats is waar je gevoel zit. Je ziet harten overal, let er maar eens op! Vaak zie je een hart met een pijl erdoor. Die pijl is afgeschoten door Cupido, de liefdesgod van de Romeinen. Op schilderijen ziet hij eruit als een bloot jongetje met vleugels en met pijl en boog. Als hij je met zijn pijl in je hart treft, word je gek van verliefdheid.
In veel landen wordt op 14 februari Valentijnsdag gevierd. Dat is de dag van de liefde. Verliefde mensen sturen elkaar dan kaarten of bloemen of een cadeautje. Vaak doen ze dat zonder hun naam erop te zetten. Degene die het krijgt, moet dan zelf bedenken wie er achter die liefdesboodschap zou kunnen zitten.


© Pierre Suu/Getty Images, Amsterdam

Verliefde stelletjes hangen een slotje aan een brug, om te laten zien dat hun liefde niet meer overgaa
t.


Dit is een samenvatting van Junior-Informatieboekje 25 Verliefd!

Details en informatie

  • Titel: Verliefd!
  • Auteur(s): Jos van Hest
  • Nummer: 25
  • Niveau: 2
  • Siso: J 418.1
123movies