Documentatiecentrum

Verzamelingen

Veel kinderen verzamelen iets. Zoals: schelpen, schedeltjes van vogels, sneeuwbollen, postzegels of lucifersdoosje. Je kunt je verzameling bewaren in een vitrine, dat is een glazen kast. Er zijn kleine verzamelingen, maar ook hele grote. De grootste verzamelingen komen in het Guinness World Records boek (zeg: ginnis wurld rekkords). In dit Engelse boek staan alle records van de hele wereld. Verzamelaars bedenken zelf wat bij hun verzameling hoort en wat niet. Zoals: postzegels, maar dan alleen uit Nederland. Of knikkers, maar dan alleen van glas.


© Ingo Freytag, Hamburg (Duitsland)

Deze jongen vond ooit een schedel. Vanaf dat moment ging hij ze verzamelen.

Ruilen en kopen

Sommige mensen verzamelen één voorwerp. Bijvoorbeeld potloden of poppen of bierflessen. Andere mensen verzamelen alles van één onderwerp. Bijvoorbeeld: olifanten. Dan sparen ze foto's, beeldjes, knuffels, een dekbedovertrek, noem maar op. Een verzamelaar wil geen dubbele dingen hebben in zijn verzameling. Of alleen om te kunnen ruilen met anderen. Veel verzamelaars bezoeken graag rommelmarkten en beurzen. In Utrecht, in de Jaarbeurshallen wordt de grootste beurs van Europa gehouden. Er staan 2000 kramen. Ook via internet kun je je verzameling uitbreiden. En voor gebruikte spullen kun je naar een kringloopwinkel gaan. Daar is het meestal niet duur.


© Collectie Pet van de Luijtgaard/Kunsthal, Rotterdam

Hier zitten wel wat dubbele tussen. Handig om te ruilen!

Vroeger gingen vooral rijke mensen iets verzamelen. Een koning verzamelde kostbare voorwerpen. Vrienden konden komen kijken in een speciale 'wonderkamer'. Soms werd een verzameling te groot. Dan liet de koning een museum bouwen. Daar konden ook andere mensen de verzameling bewonderen. Vanaf de zestiende eeuw (1500-1600) gingen ook kooplieden verzamelen. Ze hadden geld verdiend met de handel en konden bijzondere spullen kopen. Zoals schilderijen of voorwerpen uit verre landen. Ze hadden een speciale kast met laatjes en vakjes: een kabinet. Als er bezoek kwam, zetten ze de deurtjes van het kabinet open.

Veel verzamelaars willen graag hun verzameling tentoonstellen. Soms kan dat in een museum, maar dat hoeft niet. Het kan ook in een schuur of op school. Soms kan er in een hoek van de bibliotheek een tentoonstelling worden ingericht. Bijvoorbeeld als de verzameling iets te maken heeft met kinderboeken. In veel bibliotheken staat wel een vitrinekast. Daar liggen de spullen veilig en iedereen kan ze zien. Misschien vinden andere kinderen de verzameling wel zo leuk, dat ze zelf ook gaan verzamelen.

Details en informatie

  • Titel: Verzamelingen
  • Auteur(s): Lien van Horen
  • Nummer: JC279
  • Niveau: 1
  • Siso: J 623.9
123movies