Documentatiecentrum

Vincent van Gogh

Vincent van Gogh is wereldberoemd. Een steenrijke Japanner betaalde bijna 40 miljoen euro voor één van zijn schilderijen. Er zijn speelfilms, televisieseries en documentaires over hem gemaakt. In elke boekhandel liggen wel boeken over hem. Toch werd hij pas bekend na zijn dood. Toen Vincent van Gogh nog leefde, moesten de mensen niets van zijn werk hebben. Hij schilderde alleen de laatste tien jaar van zijn leven. Als een bezetene. Er zijn bijna negenhonderd tekeningen en meer dan achthonderd schilderijen van hem bewaard gebleven. Tijdens zijn leven heeft Vincent van Gogh waarschijnlijk maar één schilderij verkocht. Voor zo'n 130 euro.

Vincent wordt in 1853 geboren in Zundert in Noord-Brabant. Zijn vader is dominee en een strenge man. Vincent is koppig, eigenwijs en drifitg. Daarmee krijgt hij later veel problemen.

Dit portret maakte Vincent van Gogh van zichzelf.

Een eigen stijl

Vincent gaat op zijn zestiende in de kunsthandel van zijn oom werken. Daar leert hij veel over kunst. Hij begint dan al brieven naar zijn broer Theo te sturen. Dat doet hij tot aan zijn dood. Door deze brieven weten we veel over zijn leven. Vincent is vaak depressief. Hij wil dominee worden, net als zijn vader, maar hij is niet geschikt voor dat beroep. Hij leeft een tijdje bij arme mijnwerkers. In 1880 besluit hij om kunstschilder te worden. Hij krijgt schilderlessen in Den Haag en woont een tijd samen met Sien en haar dochter. Daarna gaat hij naar Drenthe, waar hij het boerenleven tekent en schildert.

In 1885 gaat hij naar de kunstacademie in Antwerpen, maar daar houdt hij het al snel voor gezien. Hij vertrekt naar Parijs en maakt kennis met de Franse impressionisten, een groep schilders. Hij ziet hoe ze lichte, zachte kleuren gebruiken. Vincent probeert ook zo te schilderen. Hij gebruikt niet langer sombere, donkere kleuren, maar alle kleuren van de regenboog. Zijn schilderijen worden feller, lichter, vrolijker. De lijst met onderwerpen wordt steeds uitgebreider. Zo schildert hij allerlei soorten fruit en bloemen, vooral zonnebloemen. En verder maakt hij portretten en zelfportretten, schilderijen van bossen en parken, stads- en riviergezichten en Japanse prenten. Hij werkt als een bezetene.

In 1888 vertrekt Vincent naar Zuid-Frankrijk. Hij vindt het daar prachtig en maakt schilderijen met felle, vreemde kleuren. Hij probeert de diepste gevoelens van mensen, zoals haat en liefde, uit te beelden. Vincent ontwikkelt een heel eigen stijl, die mensen na zijn dood prachtig gaan vinden. Latere kunstenaars nemen Vincent als voorbeeld.

Dit schilderij maakte Vincent in Zuid-Frankrijk.

In de war

 

Vincent woont ook een tijd samen met de beroemde Franse schilder Gauguin. Maar ze krijgen ruzie en Vincent raakt in de war. Hij snijdt een stukje van zijn oor af. Vincent komt terecht in een psychiatrische kliniek in de buurt van Arles. Daar maakt hij zijn beste schilderijen. Hij gebruikt felle kleuren, ruige verfstreken en dikke lagen verf. Na een tijd verlaat Vincent het ziekenhuis. Toch wordt hij nooit meer de oude. Op een avond in 1890 probeert hij zichzelf dood te schieten. Twee dagen later overlijdt hij aan zijn verwonding. Hij wordt begraven op het kerkhof van Auvers-sur-Oise, een dorpje bij Parijs. Naast hem ligt zijn broer Theo begraven, die een half jaar na Vincent is gestorven.

Details en informatie

  • Titel: Vincent van Gogh
  • Auteur(s): Harm Tilstra
  • Nummer: IC167
  • Niveau: 3
  • Siso: J 736.7
123movies