Noordhoff Uitgevers

Vliegeren

Om te kunnen vliegeren heb je wind nodig. Niet te veel, maar ook niet te weinig. Je moet eerst weten waar de wind vandaan komt en hoe sterk hij is. Je hebt het dan over de windrichting en de windkracht. Windkracht 3 of 4 is prima. Om te vliegeren heb je ook ruimte nodig. Vliegeren kan goed op het strand. Of in een weiland. Een bos is natuurlijk niet geschikt. En een drukke woonwijk met huizen en auto's ook niet. De vlieger vliegt dan telkens ergens tegenaan. Onweer is heel gevaarlijk, want vliegers trekken de bliksem aan. Dat komt doordat een vlieger het hoogste punt is in een verder lege omgeving.

Aan het strand heb je de ruimte. Let wel op dat je geen natte voeten krijgt.

Soorten en maten

Als er wind is en je hebt de ruimte, dan ontbreekt er nog maar één ding. De vlieger zelf. Vliegers zijn er in allerlei soorten en maten. Je kunt er zelf één maken. Maar er zijn ook speciale vliegerwinkels waar kant-en-klare te koop zijn. Er zijn veel soorten vliegers, maar alle onderdelen zijn hetzelfde. Stokjes, doek (of papier) en touw. De stokjes vormen het geraamte van de vlieger. Over het geraamte zit stof of papier. En met het touw kun je de vlieger oplaten. Het is belangrijk dat de materialen niet te zwaar zijn. Voor een grote, zware vlieger moet je erg sterk zijn. En je hebt meer wind nodig om hem mooi te laten vliegen.

Kies een vlieger die bij je past.

Er zijn eigenlijk maar drie soorten vliegers. De kruisvlieger heeft een geraamte dat bestaat uit twee gekruiste stokjes. Hij is makkelijk zelf te maken. Kruisvliegers zijn plat en staan stil in de lucht. Je kunt ze niet besturen.
Een doosvlieger heeft de vorm van een doos. Hij is dus niet plat. Doosvliegers zijn erg moeilijk om te maken, maar ze zijn wel erg stevig.
Stuntvliegers zijn bestuurbare vliegers. Die zijn eigenlijk het leukst, omdat je er echt mee kunt spelen. Als je goed oefent, kun je er na een tijdje ingewikkelde figuren in de lucht mee maken. Zoals een 'looping' (zeg: loeping). Dat is een achtje in de lucht.

Overal ter wereld wordt gevliegerd. Vliegerclubs organiseren vaak festivals. Als je zou willen, zou je elk weekend wel ergens naar een vliegerfestival kunnen. Op zo'n festival kun je de mooiste vliegers zien. En je mag er soms nieuwe modellen uitproberen. Er worden ook demonstraties gegeven. Vliegerclubs organiseren ook vaak wedstrijden. Daar gaat het er serieuzer aan toe dan op een festival. De deelnemers willen winnen! Daar hebben ze hard voor geoefend. Sinds 1990 wordt elk jaar het wereldkampioenschap vliegeren gehouden.

Op het strand van Scheveningen wordt elk jaar in juni een vliegerfestival gehouden.

Details en informatie

  • Titel: Vliegeren
  • Auteur(s): Marion de Graaff
  • Nummer: JC105
  • Niveau: 1
  • Siso: J 624.9 / 659.2