Documentatiecentrum

Vlotten

De oudste vaartuigen uit de geschiedenis zijn waarschijnlijk boomstammen. Je kunt erop zitten en peddelen, maar je valt gemakkelijk om. Daarom holden de mensen de boomstammen uit. In Drenthe is een uitgeholde boomstam van 10 duizend jaar oud gevonden. Dit is een van de eerste kano's. Een kano is een lange, smalle boot met een peddel. Eén uitgeholde boomstam was niet erg stabiel. Hij kantelde snel. Maar meerdere boomstammen naast elkaar waren wel stevig. Het vlot ontstond door de boomstammen aan elkaar te maken. Meestal gebeurde dat met touw of met sterke, soepele takken. Zo kon je op de boomstammen zitten of staan zonder dat het vlot omsloeg.

Spijkers roesten in het water, daarom maak je een vlot met touw of twijgen.

Houtvlot

Vroeger kocht Nederland veel hout van andere landen, bijvoorbeeld van Duitsland. Dat hout kwam naar Nederland over water, als houtvlot. Duizenden stammen werden aan elkaar gemaakt. Ze dreven de rivier af. De mensen die het hout naar Nederland brachten, woonden zelf op het vlot. Er was een vlootheer, een stuurman, een timmerman, koks, hulpjes en honderden roergangers. Deze mensen stuurden met z'n allen het vlot. In totaal leefden er wel vijfhonderd mensen op het enorme houtvlot. Ze hadden allemaal een eigen hut. Bij aankomst werden de hutten afgebroken en het hout verkocht. Later namen sleepboten het houttransport over. Dat zijn boten die andere boten voorttrekken. Ook toen ging het om duizenden boomstammen tegelijk. Toen het drukker werd op de rivieren, kon dat niet meer.

In 1968 kwam er voor het laatst een partij hout over de rivier Nederland binnen.

Een vlot is een plat vlak, een soort vloer. Bij een boot zit je erin, bij een vlot zit je erop. Een vlot kan van hout, plastic of piepschuim zijn gemaakt. Piepschuim is licht en stevig materiaal om dingen in te verpakken. Een vlot wordt altijd gemaakt van materiaal dat blijft drijven. Dat noem je de drijvers. Die moeten stevig genoeg zijn om de bemanning te kunnen dragen. Dat zijn de mensen die op het vlot meevaren. De materialen moeten ook op de goede manier in elkaar gezet worden. Een vlot moet in evenwicht zijn. Dus moet het aan alle kanten even zwaar zijn. Dan ligt het recht in het water.

Je kunt op veel plekken vlotten tegenkomen. In een pretpark of een waterspeeltuin bijvoorbeeld. Je kunt dan soms jezelf op een vlot naar de overkant trekken. Bij de scouting maken ze ook vaak vlotten. De scouting is een club waar je lid van kunt worden. Je leert er veel over de natuur en over samenwerken met anderen. Er zijn ook vlotvakanties, bijvoorbeeld in Zweden of Noorwegen. Je bouwt dan je eigen vlot en vaart daarmee een aantal dagen en nachten over de rivieren. Je slaapt in een tentje op het vlot. Er bestaan ook 'luie' vlotten. Dat zijn vlotten met een motortje eraan.

Details en informatie

  • Titel: Vlotten
  • Auteur(s): Isabelle de Ridder
  • Nummer: JC254
  • Niveau: 1
  • Siso: J 658.69
123movies