Vluchtelingen
In kranten, op het journaal en ook op het Jeugdjournaal gaat het vaak over mensen die uit hun land vluchten. Ze varen in propvolle bootjes richting Europa. Dat gaat niet altijd goed. Soms zinkt zo’n boot en verdrinken de opvarenden. Vluchtelingen zijn mensen die gevlucht zijn, bijvoorbeeld voor de oorlog in hun land of vanwege de armoede. Het is niet makkelijk om te vluchten. Vluchtelingen hebben meestal niet de juiste
reisdocumenten, zoals paspoorten. Dus kunnen ze niet zomaar grenzen oversteken. Met behulp van een
mensensmokkelaar lukt het meestal wel. Zo iemand regelt het vervoer en valse reisdocumenten. Daarvoor vraagt hij heel veel geld. Mensen smokkelen is streng verboden.
© Safin Hamed/AFP Collection/ANP
In de zomer van 2015 kwamen er veel vluchtelingen naar Europa, ook gezinnen. Dit kwam door de oorlog in Syrië en door problemen in andere landen.
Aankomst in Nederland
Wie in zijn eigen land gevaar loopt, kan in Nederland asiel aanvragen. Asiel betekent bescherming. Iemand die asiel aanvraagt, heet een
asielzoeker. Een asielzoeker die echt gevaar loopt in zijn eigen land, is een vluchteling. In Nederland aangekomen, moeten asielzoekers naar een
aanmeldcentrum. In dat kantoor kunnen ze asiel aanvragen. De Nederlandse regering verzorgt voor alle asielzoekers een slaapplaats, drie maaltijden per dag en warme kleren.
Soms komen er heel veel asielzoekers tegelijk naar Nederland. Dan is
noodopvang nodig. In ruimtes zoals sporthallen, lege kantoren of grote tenten kunnen mensen een poosje logeren. De noodopvang is eenvoudig.
Asielzoekers die nog niet weten of ze in Nederland mogen blijven, gaan naar een
asielzoekerscentrum (azc). Daar wonen ze samen met andere asielzoekers. Sommige azc’s waren ooit een school, een ziekenhuis of een vakantiepark. In een azc woont een gezin bij elkaar, meestal in één kamer. De keuken en de badkamer delen ze met andere asielzoekers.
© Angeliek de Jonge/ANP, Rijswijk
Een noodopvang moet heel snel ingericht worden. Daarom staan er veldbedden.
Hulp aan vluchtelingen
Vluchtelingen moeten alles achterlaten. In Nederland is alles anders: de taal, de mensen, de gewoonten. En asiel aanvragen is ingewikkeld. Daarom krijgen vluchtelingen hulp. De grootste organisatie in ons land is VluchtelingenWerk Nederland. Ze helpen vanaf het moment dat mensen in Nederland aankomen, maar ook nadat mensen een verblijfsvergunning hebben gekregen. Ze leggen dingen uit en helpen met het opsporen van gezinsleden. Ze steunen de vluchtelingen bij de
inburgering. Dus bij het leren van Nederlandse gewoontes en de taal, naar school gaan en werk vinden. En ze organiseren leuke dingen voor kinderen in een azc. Andere mensen helpen ook. Bijvoorbeeld door een vluchteling een tijdje bij hen thuis te laten logeren. Weer anderen geven geld, of spullen. Op de hele wereld zijn er ongeveer 60 miljoen vluchtelingen. Dat is bijna vier keer het aantal inwoners van Nederland! Een heel klein deel van die vluchtelingen vraagt asiel aan in ons land. De meeste vluchtelingen verblijven in de buurt van hun eigen land, vaak in grote vluchtelingenkampen. In tenten wachten mensen tot hun land weer veilig is.
Dit is een samenvatting van Junior-Informatieboekje 40 Vluchtelingen.