Documentatiecentrum

Voelen

Met je huid kun je dingen voelen. Of het warm of koud is, of iets hard of zacht is, of glad, of ruw. Voelen is één van de vijf zintuigen. Een zintuig is een manier om de wereld om je heen waar te nemen. De andere vier zintuigen zijn: horen, ruiken, proeven en zien. Als je niet kon voelen, zou je nooit meer pijn hebben. Dat lijkt misschien prettig, maar pijn is nuttig. Het is een waarschuwing. Het kan je beschermen tegen gevaar. Als je lichaam je niet zou waarschuwen voor kou, zou je in de winter zonder jas naar buiten gaan. Dan zou je bevriezen zonder dat je dat merkt.

Aaien en geaaid worden is fijn.

Huidlagen

Van alle organen in je lichaam is je huid het grootste. Je huid zit aan de buitenkant. Hij zit om je heen als een schil om een appel. Je voelt met je huid. De huid bestaat uit drie lagen. De buitenste laag kun je zien. Dat is de opperhuid. Daaronder ligt de lederhuid, met daarin sterke en soepele huidcellen. In de lederhuid zitten zweetklieren, talgklieren en bloedvaten. Door de bloedvaten stroomt je bloed. De derde laag bestaat uit bindweefsel. Daarin wordt het vet opgeslagen. Het meeste vet zit in de billen, op de rug en op de buik. Op ellebogen en knieën zit bijna geen bindweefsel.

De bovenste laag van je huid heet opperhuid. Elke maand vernieuwt de opperhuid zich.

In de huid zitten allerlei sensoren. Een sensor is het uiteinde van een zenuw. Een zenuw is een soort draadje van je huid naar je hersenen. De sensor waarschuwt de hersenen, en die sturen een bericht naar je spieren. Tastsensoren vertellen je of iets ruw of glad is, welke vorm iets heeft en van welk materiaal het is gemaakt. Zwaredruksensoren waarschuwen je als er iets te veel op je drukt. In de lederhuid zitten pijnsensoren. Als je je pijn doet, geven ze een signaal. Dan zijn er nog hittesensoren. Die vertellen je of iets koud of warm is. Daardoor trek je snel je hand terug als je een hete pan aanraakt.

Je huid is niet overal even gevoelig. In je vingertoppen en lippen en op je tong zitten de meeste tastsensoren. Daarom stoppen baby's alles in hun mond. Op die manier onderzoeken ze dingen. Je huid is ook niet overal even dik. Het dunste laagje zit rond je ogen. Het is maar een halve millimeter dik. De dikste laag zit onder je voeten. Die is wel zes millimeter dik. Het is belangrijk dat je huid daar dik en sterk is. Je voeten moeten je hele gewicht dragen. Je voetzolen beschermen de spieren en botten in je voeten. Door veel wrijving kan de huid dikker worden. Er komt dan een laag eelt op. Tuinmannen en beeldhouwers hebben bijvoorbeeld eelt op hun handen.

Details en informatie

  • Titel: Voelen
  • Auteur(s): Marjon Sarneel
  • Nummer: JC163
  • Niveau: 1
  • Siso: J 415.2