Documentatiecentrum

Voetbal

In Nederland zijn meer dan vierduizend voetbalclubs. In elke stad of elk dorp is er wel één. Elke club heeft een aantal teams (zeg: tiems). Er zijn teams voor volwassenen en voor kinderen. De beste spelers van de club spelen in het eerste elftal. Jonge kinderen beginnen als F'jes. Als ze acht jaar zijn, gaan ze naar een E-team. Met tien jaar worden ze D-spelers enzovoort. Alle teams spelen in de competitie. Dat is een serie wedstrijden. De teams spelen in de eigen plaats en in de plaats waar de tegenstander vandaan komt. Thuis en uit, heet dat. Iedereen die voor zijn hobby voetbalt, is een amateur.

Het nationale elftal wordt Oranje genoemd. Het bestaat uit de beste Nederlandse voetballers. Vaak spelen ze bij buitenlandse clubs.

Voetbal is overal

Voetbal is over de hele wereld een populaire sport. In China, Amerika, Nederland en Brazilië, overal voetballen mensen. Je kunt dus in elk land wel iemand vinden om een potje te voetballen. Brazilië is een arm land. Veel jongens dromen ervan een beroemde voetballer te worden. Op die manier kunnen ze veel geld verdienen en ontsnappen aan de armoede. Sommige jongens is dat ook gelukt, bijvoorbeeld Ronaldo, Romario en Ronaldinho. Veel Brazilianen houden van voetbal. Ze maken van elke wedstrijd een groot feest.

Overal ter wereld wordt gevoetbald, ook al is er geen mooie, leren voetbal om mee te spelen.

Een voetbalelftal bestaat uit elf spelers. Tien lopen over het veld en één staat in het doel. Als je een voetbalwedstrijd wilt winnen, moet je doelpunten maken. Elke veldspeler heeft een eigen taak. De spitsen of aanvallers lopen voorin. Zij moeten proberen doelpunten te maken. De verdedigers lopen achterin. Zij moeten de spitsen van de tegenpartij tegenhouden, als ze op het doel afkomen. De trainer bepaalt voor de wedstrijd op welke plaats zijn spelers moeten spelen. Dat heet de opstelling.

Sommige voetballers worden betaald om te voetballen. Het is hun werk. Voor deze profvoetballers zijn er speciale competities. In Nederland zijn dat de Eredivisie en de Eerste divisie. Profclubs spelen soms ook wedstrijden tegen clubs uit andere landen. De Champions League is een competitie waarbij de kampioenen van alle Europese landen tegen elkaar spelen. Eens in de vier jaar wordt het belangrijkste voetbaltoernooi van de wereld gespeeld: de wereldkampioenschappen of WK. Daarvoor vormen de beste voetballers van elk land een team, een nationaal elftal. Het Nederlandse team wordt wel "Oranje" genoemd. Wie het WK wint, is wereldkampioen: de beste ploeg van de hele wereld!

Details en informatie

  • Titel: Voetbal
  • Auteur(s): Jeroen Blokhuis
  • Nummer: JC154
  • Niveau: 1
  • Siso: J 619.1