Documentatiecentrum

Voetbal (Informatiereeks)

Voetbal is de meest gespeelde sport ter wereld. Ook in Nederland zijn elk weekend duizenden voetballers actief.
De regels van het spel zijn meer dan 150 jaar geleden ontstaan op Engelse kostscholen, een school waar leerlingen ook eten en slapen. Elke school had zijn eigen regels. Om ervoor te zorgen dat de scholen toch tegen elkaar konden spelen, zijn er afspraken gemaakt over de regels. Dat lukte in 1863. Niet veel later kwam het voetbal ook naar Nederland. Overal in het land werden clubs opgericht. De beste spelers van deze clubs vormden het Nederlands Elftal, meestal Oranje genoemd. Oranje deed mee aan het Europees Kampioenschap (EK) en aan het Wereldkampioenschap (WK). In 1988 werd Oranje Europees Kampioen. 
Nederland heeft veel goede voetballers gehad, maar de beste was Johan Cruyff. Hij speelde bij Ajax en later bij Barcelona in Spanje. 


Het Nederlands elftal heeft een paar keer de finale van het wereldkampioenschap bereikt. Het heeft nooit de finale gewonnen.

Voor je plezier…

Veel kinderen vinden voetbal een leuke sport. Je kunt op veel plaatsen voetballen, op het schoolplein of op een trapveldje in de buurt. 
Als je in de officiële competitie wilt voetballen, moet je lid zijn van een club. Je bent dan automatisch lid van de KNVB, de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond.
In het jeugdvoetbal zijn teams ingedeeld op leeftijd. Bijvoorbeeld JO8-team, een team voor kinderen onder de 8 jaar. Zo’n team bestaat uit 6 spelers. 
Een voetbalclub regelt wedstrijden en trainingen. Hiervoor zijn heel wat mensen nodig, en al die mensen zijn vrijwilligers. Ze krijgen niet betaald, maar ze doen het omdat ze het leuk vinden en een club willen helpen. Het werk bestaat bijvoorbeeld uit alles klaarleggen voor een wedstrijd of een training. En er moet iemand zijn die de training geeft.
Een training begint altijd met een warming-up. Daarna doe je verschillende oefeningen om fitter te worden en om een betere techniek te krijgen. Behalve techniek is ook tactiek heel belangrijk in het voetbal.
In een elftal heeft elke speler zijn eigen positie. De keeper staat op doel. Achterin staan meestal vier man, op het middenveld drie en voorin ook drie. Een daarvan is de spits, hij moet de doelpunten maken. Om goed samen te kunnen spelen, moeten de spelers op elkaar letten.


Tijdens de training doen voetballers vaak oefeningen om hun spieren sterker te maken.

…of voor je beroep.

Als je voetbalt voor je plezier, dan ben je een amateur. Je kunt ook voor je beroep voetballen. In Nederland spelen de profvoetballers in de Eredivisie, die uit achttien clubs bestaat, waaronder Ajax, Feijenoord en PSV. Bij Ajax en Feyenoord zitten wel meer dan 45 duizend toeschouwers in het stadion. Ook in andere landen zijn competities, waarbij voetballers veel geld verdienen. Elk jaar gaan er veel spelers van de ene club naar de andere. Clubs betalen soms gigantische bedragen voor zo’n transfer.
Oorspronkelijk was voetbal alleen een sport voor mannen. Ongeveer 60 jaar geleden begonnen vrouwen in Nederland ook te voetballen. Nu is het een van de snelst groeiende sporten in ons land. Vanaf 2007 bestaat er een Eredivisie voor vrouwen en kunnen meisjes in Nederland dus ook profvoetballer worden. Het vrouwenvoetbal wordt steeds populairder, vooral sinds het damesteam Europees kampioen werd in 2017. 

Dit is een samenvatting van Informatieboekje 61 Voetbal. 

Details en informatie

  • Titel: Voetbal (Informatiereeks)
  • Auteur(s): Pieter Schouten
  • Nummer: 61
  • Niveau: 3
  • Siso: J 619.16
123movies