Documentatiecentrum

Voortplanting bij mensen

Voortplanting bij mensen betekent: hoe krijgen een man en een vrouw een baby? Dat lijkt een wonder. Het begint als mensen verliefd op elkaar worden. Want hoe komt het dat je wel op de één valt en niet op de ander? Dat is een groot raadsel. Van heel jong tot heel oud kunnen mensen verliefd worden. Als je weet dat die ander jou ook meer dan leuk vindt, dan nog blijft verliefdheid spannend.

Mensen die van elkaar houden, vinden het fijn om elkaar te knuffelen en met elkaar te vrijen. Ze gaan dan met elkaar naar bed. Dan gebeuren er dingen die je niet met het blote oog kunt zien. Zaadcellen van de man zwemmen naar een eicel in de buik van de vrouw. Uit die eicel kan een baby groeien.
Als een zaadcel en een eicel samensmelten, kan daaruit een baby ontstaan.

© Gerard de Groot, Heerenveen

Hoera, een baby!

Bij een jongen gaat in de puberteit de piemel groeien. In zijn balzak zitten twee testikels waarin zaadcellen ontstaan. Een jongen is vruchtbaar als deze zaadcellen met wat extra vloeistof voor het eerst uit zijn piemel komen.

Bij meisjes worden de schaamlippen wat groter en er groeien haren rond de vagina. In de buik maken de eierstokken voortplantingscellen, de eicellen. Vanaf de puberteit rijpt er elke maand één eicel. Deze kan bevrucht worden door een zaadcel, waardoor er een baby ontstaat. Ook de baarmoeder maakt zich klaar voor een bevruchte eicel. Er groeit een slijmlaag in de baarmoeder waar veel bloed doorheen stroomt. Als de eicel niet bevrucht raakt, komt hij na een paar dagen met wat bloederig slijm uit de baarmoeder. Dat gebeurt één keer per maand en heet menstruatie.

Als een man aan het vrijen is, kan hij zo opgewonden raken dat zijn penis groot en stijf wordt. Als hij met een vrouw vrijt, dan kan hij zijn penis voorzichtig in haar vagina steken. De geslachtsorganen zijn erg gevoelig. Bij een jongen is dat vooral de eikel, het voorste stuk van de penis. Bij een meisje is dat de clitoris en een klein plekje í­n de vagina, de G-spot. Hier zitten veel gevoelszenuwen. Daardoor is het zo'n lekker gevoel als de penis in de vagina op en neer schuift. Bij een man komt er dan sperma uit zijn penis. Door dat sperma kan een vrouw zwanger raken en een baby krijgen.

Als het sperma in de buik van de vrouw een eicel heeft bevrucht, deelt de eicel zich in meer cellen. In de baarmoeder zuigt het klompje cellen zich vast aan de wand. Hier krijgen de cellen voeding vanuit het bloed van de moeder. Langzaam ontstaat een bolletje cellen dat steeds meer op een mensje begint te lijken. Dit embryo groeit uit tot een baby. Het haalt alle voedingsstoffen uit het bloed van de moeder via de navelstreng. De baby ligt veilig verpakt in vliezen. En hij drijft in vruchtwater.
In enkele maanden ontwikkelen zich in een embryo alle organen en lichaamsdelen.

Ongeveer negen maanden na de bevruchting is de baby volgroeid. Dan krijgt de moeder weeën. Ze volgen elkaar steeds sneller op en worden steeds heftiger. Dat is het teken dat de baby komt. Het is steeds verschillend of dat gemakkelijk of moeilijk gaat. Het kind komt door de vagina naar buiten. De baby is geboren. Tijd voor beschuit met muisjes!

Details en informatie

  • Titel: Voortplanting bij mensen
  • Auteur(s): William van den Akker
  • Nummer: IC207
  • Niveau: 4
  • Siso: J 615.52