Documentatiecentrum

Vrachtschepen

Een vrachtschip is een schip dat goederen vervoert over water. Goederen zijn spullen zoals speelgoed en meubelen. Of grondstoffen zoals zand of olie. Het varen met schepen over zee noemen we zeevaart. Het varen met schepen in het binnenland noemen we binnenvaart. Zeevrachtschepen zijn heel groot en stevig gebouwd. Ze zijn breed en lang en soms zo hoog als een flatgebouw. Binnenvaartschepen zijn kleiner. Ze varen over rivieren en kanalen. Vrachtschepen vervoeren goederen, dat noem je de lading. Losse lading zoals graan, veevoer of stenen worden los in het ruim gestort. Dat is de grootste ruimte in een schip. Andere lading, zoals boomstammen, machines of platen staal, worden netjes in het ruim gestapeld.


© Flip Fransen/Hollandse Hoogte, Amsterdam

Dit vrachtschip vaart over een rivier, ergens in Nederland.

Groot, groter, grootst

Veel goederen worden in containers vervoerd. Dat zijn waterdichte, metalen kisten waar de lading in zit. Er kan van alles in vervoerd worden. Het grootste containerschip ter wereld kan 15 duizend containers tegelijk vervoeren. De meeste zeeschepen zijn te groot om over rivieren te varen. In een zeehaven wordt de lading van een zeeschip overgebracht op treinen, vrachtauto's en binnenvaartschepen. Overslag heet dat. Aan de kade staan grote hijskranen en grijpers. De lading wordt eruit gehaald en er wordt weer een nieuwe lading ingedaan.


© Peter Hilz/Hollandse Hoogte, Amsterdam

Het duurt wel twee dagen om een groot containerschip te lossen.

Vrachtschepen zijn vaak lang onderweg met hun lading. De schipper met zijn vrouw wonen op het binnenvaartschip. Soms is er een matroos. Op een groot zeeschip werken en wonen meer mensen. De kapitein wordt geholpen door de eerste en de tweede stuurman. Er zijn matrozen, een machinist en een kok. De stuurhut van het schip ligt hoog en heeft veel ramen. Zo kan de kapitein alles goed zien. Met het roer stuurt de schipper of kapitein het schip. Het roer zit onderaan het schip, achter de schroef. Dat zijn meestal vier gebogen bladen aan een as. De motor zorgt ervoor dat de schroef draait. Zo komt het schip vooruit.

Een vrachtschip wordt gebouwd op een scheepswerf aan het water. Dat is een soort garage voor boten. Eerst wordt de romp gebouwd. De romp van een vrachtschip is breed, zodat er veel lading in past. Een vrachtschip is gemaakt van staal. Dat is een soort ijzer. Maar staal kan gaan roesten in het water. Het schip moet daarom geschilderd met een aantal lagen speciale verf. Een zeeschip moet elke 2,5 jaar opnieuw geverfd worden. Een binnenvaartschip iets minder vaak. Het schip wordt dan weer uit het water gehaald.

Details en informatie

  • Titel: Vrachtschepen
  • Auteur(s): Hanneke Siemensma
  • Nummer: JC300
  • Niveau: 1
  • Siso: J 658.79
123movies