Documentatiecentrum

Vriendschap

Wie zijn jouw vrienden? Waarom ben je juist met hen bevriend? Misschien kun je met die ene vriendin zo lekker lol maken. En met die andere je huiswerk leren. Vrienden willen graag bij elkaar zijn. Samen dingen doen of gewoon uren kletsen. Over dingen die je juist niet met volwassenen bespreekt. Je vrienden en jij hebben vaak iets waarin jullie op elkaar lijken. Iets gemeenschappelijks. Jullie zijn even oud, zitten op dezelfde sportclub of spelen in hetzelfde bandje. Echte vriendschap komt van twee kanten. Je wilt allebei graag elkaars vriend of vriendin zijn en hebt iets voor elkaar over. Je hoeft niet veel vrienden te hebben. Belangrijker is dat je enkele goede vrienden hebt die je trouw zijn. Vrienden op wie je kunt rekenen, als je ze nodig hebt.

Het is fijn als je een goede vriend of vriendin hebt!

In goede en slechte tijden

Sommige kinderen zijn heel populair. Ze hebben altijd een groep vrienden om zich heen. Anderen zijn alleen maar populair als ze een feestje geven. Iedereen wil dan hun vriend zijn om te kunnen komen. Gelukkig weet je meestal zelf wel wie je echte vrienden zijn.
Echte vrienden hebben iets voor elkaar over. Ze delen dingen met elkaar. Niet alleen een zak patat, maar ook gevoelens. Zoals blijdschap en verdriet. Als je vriend een doelpunt scoort, juich je met hem mee. En je probeert je vriendin te troosten als haar oma is gestorven.
Sommige mensen vinden het moeilijk om te delen. Als je alles voor jezelf houdt, ben je egoïstisch. Mensen vinden dat geen leuke eigenschap. Je maakt geen vrienden door alleen aan jezelf te denken.
Een ander belangrijk kenmerk van vriendschap is vertrouwen. Als je met je vriend iets bespreekt wat geheim moet blijven, vertrouw je erop dat hij het niet verder vertelt.
Ruzie met je beste vriend komt ook weleens voor. Dat is niet zo erg. Als je maar weet hoe je het goed kunt maken. Door ruzie leer je elkaar beter kennen.

Sommige kinderen zijn erg populair.

Aan vriendschap komt weleens een einde. Kinderen veranderen als ze groter worden. Vrienden kunnen daardoor uit elkaar groeien. Ze krijgen andere interesses of gaan naar een andere school. Maar er ontstaan ook weer nieuwe vriendschappen. Daar moet je natuurlijk wel iets voor doen. Zorg ervoor dat je andere kinderen ontmoet. En bedenk iets waarover je met een ander kunt praten. Je huisdier, je kleding, je hobby of die moeilijke huiswerkopdracht. Om nieuwe vrienden te maken, moet je ook aardig zijn. Je bent aardig als je belangstelling hebt voor een ander. Of als je iemand helpt of iets geeft. Mensen vinden het ook leuk om een compliment te krijgen. Dus als je vindt dat iemand er leuk uitziet of iets goed kan, zeg je het hem of haar.
Vind je het een beetje eng om op iemand af te stappen? Heel veel mensen vinden dat ook. Doe vriendelijk. Bijna niemand doet vervelend tegen iemand die vriendelijk is.
Zorg er wel voor dat je altijd jezelf blijft. Je hebt je eigen karakter en je eigen smaak. Je vrienden accepteren dat. En jij neemt je vrienden ook zoals ze zijn.

Details en informatie

  • Titel: Vriendschap
  • Auteur(s): Jeanet de Pee
  • Nummer: IC103
  • Niveau: 3
  • Siso: J 415.3
123movies