Documentatiecentrum

Websites

en website lijkt een beetje op een boek. Net als een boek bestaat een website uit een aantal pagina's. Ook kun je erdoorheen bladeren. En je kunt kriskras van de ene pagina naar de andere gaan. Of met één klik naar een andere website springen. Dat kan omdat er hyperlinks op de websites staan. Door op links te klikken, surf je over internet.
Een pagina van een website is niets anders dan een stukje tekst. Net als in een boek, maar dan wel geschreven in computertaal. Die taal bestaat uit allerlei codes. Voordat je de pagina kunt bekijken en lezen, moet je eerst een browser openen. Die vertaalt de codes in leesbare tekst. Computertaal schrijven is lastig. Je moet veel codes kennen. Maar gelukkig zijn er programma's die codes automatisch invoeren.


© RangerClub/Wereld Natuurfonds

Websites kunnen verschillende soorten menu's hebben. Bijvoorbeeld tabbladen bovenaan, of hyperlinks aan de linkerkant.

Een eigen website

Als je zelf een website wilt maken, moet je rekening houden met een paar belangrijke dingen. De tekst mag niet te lang zijn. Je mag geen tekst van andere sites overnemen. En de plaatjes die je op je website zet, moeten niet te groot zijn.
Bezoekers van jouw website komen eerst op de homepage (zeg: hoompeedzj). Die pagina moet overzichtelijk zijn en een menu hebben. Dit is een inhoudsopgave met links. Daarop kunnen de bezoekers snel doorklikken naar een pagina op jouw site.
Als de website klaar is, moet je hem nog op internet zetten. Dat kan via een provider. Die heeft een paar grote computers met heel veel opslagruimte. Voor een bepaald bedrag kun je jouw website op zo'n grote computer zetten. De provider zorgt er dan voor dat andere mensen de site kunnen bekijken.


© Patrick Post/HH

Op verschillende plaatsen in het land staan enorm grote computers, waarop de websites staan. Deze computers draaien dag en nacht.

Soorten websites

Sommige mensen hebben een weblog op internet, een soort dagboek. Daarop schrijven ze regelmatig iets over hun favoriete onderwerp, bijvoorbeeld over hun hobby. Ze zetten er niet alleen tekst op, maar ook foto's of filmpjes.
Je kunt ook naar een forum. Op zo'n website kun je met andere mensen discussiëren over een bepaald onderwerp. Ook kun je er informatie met elkaar uitwisselen.
Als je regelmatig informatie wilt ontvangen over een onderwerp dat voor jou belangrijk is, kan dat ook. Op sommige sites kun je dan een abonnement nemen op een nieuwsbrief. Per mail krijg je dan het laatste nieuws binnen.
De meeste mensen gebruiken een zoekmachine om een website te vinden. Deze machine werkt met een zoekrobot. Die zoekt dag en nacht naar trefwoorden op alle sites die hij kan vinden. Wanneer jij bijvoorbeeld het woord 'zuurkool' intypt, krijg je op je scherm een lijst met alle websites waarin dat woord voorkomt. Iedereen wil het liefst dat zijn website boven aan de lijst komt te staan. Want de meeste mensen die iets zoeken, klikken op de bovenste hits. Een zoekmachine houdt bij hoe vaak een website bezocht wordt. Hoe meer bezoekers, hoe hoger je op de lijst komt.

Details en informatie

  • Titel: Websites
  • Auteur(s): Petra Cremers
  • Nummer: IC284
  • Niveau: 3
  • Siso: J 528.52
123movies