Documentatiecentrum

Wereldmuziek

Je kent vast wel hits die je overal hoort, maar er is ook muziek die alleen in bepaalde streken gespeeld wordt. Juist die muziek noem je ‘wereldmuziek’. Een andere naam is volksmuziek. Vaak bestaat die volksmuziek al erg lang en leren mensen die van elkaar. Sommige soorten klinken ongemakkelijk voor onze oren zoals gamelan-muziek uit Indonesië. Voor de mensen die ermee opgegroeid zijn, is dat natuurlijk niet zo. In wereldmuziek worden vaak andere maatsoorten en toonladders gebruikt dan in de muziek waaraan jij waarschijnlijk gewend bent. Daardoor hoor je aan de melodie van een volksliedje of het Slavisch of Arabisch is. 

©Alamy/Imageselect, Wassenaar
De muziek uit China maakt gebruik van een speciale toonladder. Je herkent het direct als Chinese muziek.

Afrika, Arabië en Azië

Omdat bij Afrikaanse muziek vaak wordt gedanst, is het ritme heel belangrijk. De muzikanten spelen op hun trommels verschillende ritmes door elkaar, daarbij kun je niet stil blijven zitten! In de Arabische wereld is muziek vaak religieus. Vijf keer per dag klinkt vanuit moskeeën een gezang dat oproept tot gebed. Maar op trouwfeesten klinkt feestmuziek en wordt er ook gedanst. Typische muziek uit India is raga. Het kost een muzikant jarenlange studie om goed te leren spelen op de saro, een snaarinstrument. Van de Japanse muziek zijn vooral de enorme trommels bekend. Zo’n taiko bespelen is topsport. 

Europa, Amerika en Oceanië

Uit de Balkan komt de zogenaamde zigeunermuziek vandaan, gespeeld op viool en gitaar. In Nederland is niet veel volksmuziek bewaard gebleven, maar in Schotland wel en in Ierland wordt nog vaak volksmuziek gespeeld, gewoon in de pubs. Amerika is een smeltkroes van culturen en dat hoor je in de muziek, aan de invloeden uit Europa en Afrika. De oorspronkelijk bevolking, de indianen komen wel bijeen op pow wows om muziek te maken op trommels en te dansen. Tot slot Oceanië, bekend is de didgeridoo van de Aboriginals in Australië. De vele eilanden in dat gebied liggen ver van elkaar en zo ontstond overal andere muziek en dans.    

©Shutterstock, New York
Typisch Mexicaans is de mariachi. Het orkest maakt met instrumenten en zang muziek voor de grote momenten in het leven: bruiloften en begrafenissen.

Details en informatie

  • Titel: Wereldmuziek
  • Auteur(s): Geert-Jan Roebers
  • Nummer: 118
  • Niveau: 4
  • Siso: J 785.9
123movies