Documentatiecentrum

Werken bij de televisie

Bijna iedereen kijkt televisie. Kinderen kijken gemiddeld bijna twee uur per dag. Duizenden mensen zorgen ervoor dat jij programma's kunt bekijken. Maar de meesten van hen komen nooit in beeld. Ze werken achter de schermen. Wie wel op televisie komen, zijn bijvoorbeeld acteurs in series en films. En presentatoren. Zij leiden een televisieprogramma. Ze praten met gasten en vertellen wat er gaat gebeuren. Het lijkt soms wel of je zo'n acteur of presentator een beetje kent. Dat komt omdat je hem of haar elke dag ziet.

Jij ziet maar een klein deel van wat er zich allemaal rond een televisieprogramma afspeelt.

Hoe wordt een programma gemaakt?

Er is allerlei techniek nodig om een televisieprogramma te maken. Veel programma's worden in de studio opgenomen. Daar kunnen verschillende dingen geregeld worden. Hoeveel licht er is bijvoorbeeld. Dat regelt de lichttechnicus. De geluidstechnicus zorgt dat het geluid goed klinkt. Hij hangt microfoons op en stelt ze in. Cameramannen of cameravrouwen brengen alles in beeld. In de studio zijn grote camera's die op wielen staan, zodat ze kunnen rijden. Kleine camera's kunnen op een schouder worden gedragen. Meestal is er een aantal cameramensen tegelijk aan het filmen. Zo kunnen beelden worden afgewisseld.

Een televisieprogramma wordt gemaakt door een groep mensen, iedereen heeft zijn eigen taak.

Veel kinderen kijken naar het Klokhuis. Dat programma is elke schooldag op de televisie. Het heeft altijd een onderwerp. Om dat uit te leggen worden er reportages gemaakt. Een reportage is een filmpje op de plek van het onderwerp. Als de aflevering gaat over werken in de dierentuin, wordt het filmpje in de dierentuin opgenomen. Een redacteur bereidt zo'n reportage voor. Hij gaat van tevoren naar de dierentuin om te kijken op de plek waar gefilmd gaat worden. Daar kan hij zien wat er precies in het filmpje moet komen. Dan maakt hij een draaiboek. Dat is een soort stappenplan waar precies in staat wat er gaat gebeuren.

Volg jij ook een soapserie? Een soap is een televisieserie die altijd maar doorgaat. Verschillende mensen schrijven de verhalen. De personen beleven van alles. Meestal eindigt een aflevering van een soap een beetje spannend. Daardoor willen de kijkers graag weten hoe het verder gaat en kijken ze de volgende dag weer. Soap is het Engelse woord voor zeep. De series werden vroeger betaald door zeepfabrikanten. Hun reclames werden rond zo'n serie uitgezonden.

Details en informatie

  • Titel: Werken bij de televisie
  • Auteur(s): Moniek van Zijl
  • Nummer: JC143
  • Niveau: 2
  • Siso: J 095
123movies