Documentatiecentrum

Werken in een pretpark

Werken in een pretpark lijkt een droombaan. Lekker in de attracties zitten, ijsjes eten en plezier hebben. Maar voor iemand die in een pretpark werkt, is die bijzondere omgeving heel gewoon. Hij komt er elke dag. Het is zijn werk en datzelfde werk zou hij ook ergens anders kunnen doen. Toch moet het wel speciaal zijn. Altijd blije gezichten om je heen. En als je in de pauze je boterham op hebt, kun je lekker in het pretpark rond gaan lopen. Tot je weer moet beginnen met je werk.

Een achtbaan is heel spannend.

Wie doet wat?

Om een pretpark te laten draaien, werken er heel veel mensen. Ze hebben allemaal hun eigen taak. Achter de kassa zitten. Souvenirs verkopen. Patat bakken. Toeristen in en uit de attracties helpen. Reclame maken. Attracties onderhouden en repareren als dat nodig is. Veel personeel werkt alleen in het park in het hoogseizoen. Dat is de zomer, waarin de lange vakanties vallen. Dan is het voor pretparken de drukste tijd. In de winter zijn veel pretparken gesloten. Het personeel zoekt dan tijdelijk een andere baan. In de lente, als het pretpark weer opengaat, komen ze terug. Seizoenswerk heet dat.

De meeste pretparken zijn themaparken. Alles in zo'n park staat in het teken van dat thema. In het Land van Ooit is het thema de riddertijd. Er lopen acteurs en actrices in kostuums rond. Zij spelen dat ze ridders en jonkvrouwen zijn. De ridders houden ook gevechten met elkaar. Ze zitten dan op paarden en proberen elkaar te raken met hun zwaarden. Niet echt natuurlijk. Het is een toneelstuk. Maar zo kun je wel zien hoe het er in de Middeleeuwen aan toe ging. In het attractiepark Koningin Juliana Toren hebben alle attracties met muizen te maken. Er is een muizenschommel, een muizenfietsbaan en ga zo maar door.

In Legoland is Lego het thema. Alle attracties zijn van Lego gemaakt.

De veiligheid in een pretpark is heel belangrijk. Daarom is er een technische dienst. Bij die afdeling werken mensen die verstand hebben van techniek. Zij onderhouden de attracties en alle apparatuur in het park. Dat doen ze volgens een schema. Daarin staat precies welke attracties, apparaten en machines aan de beurt zijn om nagekeken te worden. Als er plotseling ergens iets fout gaat, laten ze dat schema voor wat het is. Gevaarlijke situaties worden dan zo snel mogelijk verholpen. Veel attracties worden tegenwoordig met behulp van computers bediend. Daarvan moeten de mensen die bij de technische dienst werken dus ook alles weten.

Om te controleren of de veiligheid wel in orde is, komen er regelmatig controleurs op bezoek. Soms stiekem.

Details en informatie

  • Titel: Werken in een pretpark
  • Auteur(s): Marion de Graaff
  • Nummer: JC078
  • Niveau: 1
  • Siso: J 491

Video bekijken

Audio luisteren

123movies