Documentatiecentrum

Werken in het Rijksmuseum

Het Rijksmuseum is één van de belangrijkste musea van Amsterdam. De Nachtwacht hangt er. Dat is een enorm groot schilderij dat in 1642 door Rembrandt werd gemaakt. Het is 3,5 meter hoog en 4,5 meter breed. In het Rijksmuseum is nog meer te zien. Je vindt er schilderijen die zijn gemaakt tussen de Middeleeuwen en nu. Maar er zijn ook beelden en meubelen. Als je alles wilt bekijken, ben je wel een hele dag zoet. Het Rijksmuseum is dan ook het grootste museum van Nederland. En dan zijn nog niet eens alle kunstwerken in zalen gezet. Veel spullen worden in een depot bewaard. Zo kan er af en toe iets anders worden tentoongesteld.

Het Rijksmuseum in Amsterdam.

Nachtwacht

De Nachtwacht is het beroemdste schilderij van Nederland. Per jaar komen er duizenden toeristen naar kijken. Ze mogen er niet te dicht bij komen. En ze mogen het doek zeker niet aanraken! Van al die vette vingers zou het schilderij vies worden. Ooit heeft iemand met een mes in de Nachtwacht gekrast. Een restaurateur is toen maandenlang bezig geweest om de schade te herstellen. Het beroemde schilderij heeft daarna een poosje achter glas gehangen. Om het te beschermen. Maar het glas weerkaatste veel licht. En de Nachtwacht was daardoor minder goed te zien. Het glas is toen weggehaald. Er staat nu een hekje voor. Een suppoost let op dat daar niemand overheen stapt.

Voor het restaureren van een schilderij moet je veel geduld hebben! En je moet natuurlijk een vakman zijn.

Op schilderijen moet je erg zuinig zijn. Van elk schilderij is er namelijk maar één in de hele wereld! De samenstelling van de lucht is erg belangrijk bij het bewaren van schilderijen. Het moet niet te droog, maar ook niet te vochtig in de zalen zijn. Jaarlijks komen er een miljoen mensen in het Rijksmuseum. Die ademen samen een heleboel vochtige lucht uit. Soms hebben ze ook nog natte jassen aan. Door al dat vocht gaan de lijsten om de schilderijen uitzetten. Vocht is ook slecht voor de vernislaag op het schilderij. Vernis beschermt de verflaag. Als vernis vochtig wordt, kan het gaan schimmelen. Dat beschadigt de verf dan. In musea wordt de vochtigheid van de lucht met slimme systemen beheerst.

Als mensen natte jassen dragen in een zaal vol schilderijen, komt er veel vochtige lucht in de zaal. Dit is slecht voor de schilderijen.

's Nachts wordt het Rijksmuseum goed in de gaten gehouden. Want alle schilderijen zijn heel erg kostbaar. Dieven zouden ze graag stelen en verkopen. Om te zorgen dat dieven geen kans krijgen, houden bewakers van een beveiligingsdienst de wacht. Ze lopen een paar keer per nacht een rondje door het museum. Ook hangen er in het hele museum videocamera's. Die zijn dag en nacht aan. De beelden verschijnen op een beeldscherm bij de beveiligingsdienst. Als er ergens iets niet pluis is, gaat er onmiddellijk een bewaker op af.

Details en informatie

  • Titel: Werken in het Rijksmuseum
  • Auteur(s): Karin Groet
  • Nummer: jc057
  • Niveau: 3
  • Siso: J 736.5
123movies