Documentatiecentrum

Wespen

Denk jij bij het gezoem van een wesp ook aan de zomer? Een zomers geluid, dat wel. Maar veel mensen zijn bang voor wespen. Dat is niet zo gek, want met zijn angel kan de wesp een gemene steek uitdelen. Een wespensteek kan behoorlijk pijn doen. Sommige mensen moeten naar de dokter als ze door een wesp gestoken zijn. Die mensen zijn allergisch voor wespensteken. Daarom moeten ze na een wespensteek zo snel mogelijk een injectie halen. Toch moet je wespen niet doodmaken. Ze zijn erg nuttig, omdat ze schadelijke insecten opeten. Sommige wespen worden zelfs speciaal gekweekt om insecten te vangen.

Sluipwespen vangen witte vliegen. De witte vlieg is schadelijk voor tomatenplanten.

Nuttige dieren

Wespen veranderen tijdens hun leven enkele keren van uiterlijk. Dit noem je gedaanteverwisseling of metamorfose. Een wesp legt eitjes, net als andere insecten. Uit die eitjes komen larven. Die zien eruit als rupsjes. Larven groeien snel. Om te groeien moeten ze steeds vervellen. Ze barsten dan ook telkens uit hun vel.
De larve die volgroeid is, krijgt een stevig laagje om zich heen. Het is dan een pop. De pop ligt of hangt een tijdlang heel stil. De pop zit in een cocon. Dat is een zacht omhulsel, dat zorgt voor bescherming. Binnen de pop verandert de larve in een volwassen insect.

In een cocon zit een pop.

Er zijn sociale wespen en solitaire wespen. Sociale wespen leven in een groep. Solitaire wespen leven alleen. De groep waarin sociale wespen leven, heet een volk. Een volk bestaat uit een koningin en een heleboel vrouwtjes. De vrouwtjes zijn de werksters. Alleen de koningin heeft een legboor. Hiermee kan ze eitjes leggen. De werksters hebben een angel. Daarmee kunnen ze hun prooi verlammen. In het voorjaar vliegt de koningin uit. Ze gaat een holletje zoeken waarin ze haar nest kan bouwen. De koningin maakt van houtvezels en speeksel een papierachtige stof. Daarvan maakt ze haar nest. Het nestje wordt ongeveer zo groot als een pingpongballetje. In het nestje zitten zeskantige hokjes. Dat zijn cellen. Ze legt in elke cel een eitje.

De cellen lijken wel van papier. Hierin worden de eitjes gelegd.

In het begin voedt de koningin ook de larven. Later legt ze alleen nog maar eitjes. Ze heeft het er erg druk mee. De werksters bouwen verder aan het nest. Het nestje wordt steeds groter, zo groot als een voetbal. De werksters zorgen ook dat de larven te eten hebben. Een werkster verlamt met haar angel de prooi die ze heeft gevangen. Nadat ze haar prooi heeft fijngekauwd geeft ze die aan de jonge wespen. Vooral bromvliegen zijn lekkere hapjes.
In het begin van de zomer komen er alleen vrouwtjeswespen uit de eitjes. Aan het einde van de zomer legt de koningin haar eitjes in iets grotere cellen. Hieruit komen mannetjeswespen. Uit andere, grotere cellen, komen jonge koninginnen. Deze vliegen met de mannetjes uit om te paren. De oude koningin is moe. Ze stopt met eitjes leggen. De werksters hebben niets meer te doen en gaan uit verveling op zoek naar zoetigheid.

Details en informatie

  • Titel: Wespen
  • Auteur(s): Marlies Huijzer
  • Nummer: IC011
  • Niveau: 3
  • Siso: J 597.89
123movies