Documentatiecentrum

Woede

Iedereen heeft wel eens met woede te maken. Wat is woede eigenlijk? Je kunt geïrriteerd zijn, boos of woedend. Er is een duidelijk verschil.
Als je ergens last van hebt, raak je geïrriteerd. Het is een vervelend gevoel dat meestal snel over gaat. Boosheid is ook een naar gevoel. Vaak ben je boos omdat er iets gebeurt waar je diep van binnen verdriet om hebt.
Woede is meer dan een naar gevoel. Je kunt niet meer denken. Je gevoelens zijn de baas over jou geworden.
Vóór een woedeaanval gebeurt er altijd iets ergs. Misschien word je van iets beschuldigd, maar je hebt het niet gedaan. Niemand gelooft je en je voelt je machteloos. Misschien lukt het je om op zo'n moment met iemand te praten. Maar als dat niet kan, wil je nog maar één ding: je woede eruit gooien. Schreeuwen, slaan, iets kapot maken.


© Uwe Umstaetter/Lineair, Arnhem

Woedend zijn wordt vaak vergeleken met hitte. De mensen zeggen dan: de stoom komt uit je oren, je kookt van woede of je bent laaiend.

Afreageren

Een nare gebeurtenis meemaken, is niet fijn. Maar negatieve gedachten erover maken alles nog erger. Woede is een emotie, maar een die meestal niets oplost. Woede kan je juist in de problemen brengen. Als je bijvoorbeeld je woede op een persoon afreageert, zal die bijna nooit aardig reageren en geen begrip voor je hebben. En misschien wilde je juist wel begrip, omdat je diep van binnen ergens verdriet over had.
Als je woedend bent, voel je dat ook in heel je lichaam. Je lichaam maakt stresshormonen aan. Daardoor kun je niet goed meer denken. Maar als je bij jezelf ontdekt dát je woedend bent, kun je daar iets aan doen door je lichaam tot rust te brengen. Bijvoorbeeld door even weg te lopen. Of te gaan sporten. Zodra je weer rustig bent, kun je weer nadenken. Dan kun je nagaan hoe je het probleem kunt oplossen.


© Stewart Cook/HH, Amsterdam

Behalve sporten kun je ook een andere actieve manier zoeken om de woede uit je lichaam te krijgen.

Misschien kun je praten met iemand die je vertrouwt, bijvoorbeeld je opa of een leraar. Op iedere school is er ook een vertrouwenspersoon aanwezig.
Als je erg vaak last hebt van woede, kun je hulp krijgen van een therapeut. Samen met hem of haar ga je na wat er met je gebeurt als je woedend wordt en welke oplossingen er mogelijk zijn.

Reageren op een woedeaanval

Als je bij iemand bent die schreeuwt, dingen kapot maakt of dreigt met geweld, kan dat heel beangstigend zijn. Je kunt er beter niet tegen in gaan, dat maakt het vaak alleen maar erger. Dat kan heel moeilijk zijn, zeker als hij of zij onaardige dingen over jou zegt. Het beste is om zelf rustig te blijven en proberen te begrijpen waarom de ander zo woedend is. Misschien wordt de ander dan ook rustig.
Soms gedraagt iemand zich woedend tegen jou, terwijl het niet voor jou bedoeld is. Die ander heeft dan misschien een rotdag gehad en heeft last van opgekropte woede.

Sommige mensen, zoals politieagenten, treinconducteurs of verplegend personeel, hebben in hun beroep vaak te maken met woedende mensen. In deze beroepen krijgen ze tijdens hun opleiding een training om beter met agressie te kunnen omgaan.
Soms gaat het dan om groepswoede. Bijvoorbeeld als groepen mensen vinden dat ze oneerlijk behandeld zij. Of soms alleen maar omdat mensen het leuk vinden om ruzie te zoeken. Zoals bij een festival of een belangrijke voetbalwedstrijd.

Details en informatie

  • Titel: Woede
  • Auteur(s): Bo Buijs
  • Nummer: IC359
  • Niveau: 3
  • Siso: J 415.3
123movies