Documentatiecentrum

Wolkenkrabbers

Een wolkenkrabber is een gebouw dat hoger is dan tweehonderd meter. Nederland heeft niet zulke hoge gebouwen. Daarom is de wolkenkrabber grens hier 120 meter. In Nederland staan nu zestien gebouwen die hoger zijn dan 120 meter. De meeste vind je in Rotterdam. Als je die stad binnen komt rijden met de trein of de auto, zie je de wolkenkrabbers. Ze bepalen de skyline van Rotterdam. Toch hebben we vergeleken met andere landen maar weinig echte hoogbouw. De Amerikaanse stad New York is echt beroemd om zijn wolkenkrabbers. Er staan 5500 heel hoge gebouwen. Iets meer dan vijftig zijn hoger dan tweehonderd meter.


© Fotoilya/Imageselect, Wassenaar

Wolkenkrabbers in Rotterdam. Niet één ervan is meer dan 200 meter hoog.

New York

De bekendste wolkenkrabber van New York (en van de wereld) is het Empire State Building (zeg: empaier steet beelding). Toen het in 1931 klaar was, geloofden de mensen hun ogen niet. Het is 381 meter hoog. Het frame (zeg: freem) van het Empire State Building weegt 60 duizend ton. Het is een soort geraamte van staal. Er werden 10 miljoen bakstenen bij de bouw gebruikt. En ook 730 ton staal en aluminium. Staal is een zwaar soort metaal, aluminium is juist heel licht.


© Wilfried Krecichwost/Getty, Amsterdam

Wie in een wolkenkrabber woont of werkt, heeft een prachtig uitzicht.

Bij een boom zie je alleen de stam en takken. De wortels zitten onder de grond, en die geven de boom stevigheid. Zo is het bij een gebouw ook, de fundering zijn de 'wortels'. Een fundering is een sterke basis die soms wel meer dan vijftig meter de grond in gaat. Veel wolkenkrabbers worden gebruikt als kantoor. Duizenden mensen doen er elke dag hun werk. In grote steden wonen ook veel mensen in wolkenkrabbers. Vaak hebben wolkenkrabbers meerdere functies. Behalve kantoren en appartementen zijn er dan ook winkels, of een hotel.

In Toronto in Canada staat een wolkenkrabber die 350 meter hoog is. Toeristen kunnen er over het dak lopen. Ze worden vastgeklikt aan kabels, dus ze hoeven niet bang te zijn. Een half uurtje op het dak lopen kost 120 euro. Wolkenkrabbers worden ook wel gebruikt door basejumpers (zeg: beesdjumpers). Basejumpen is een gevaarlijke sport. Mensen springen dan met een parachute van een hoog gebouw.
Een Fransman met de bijnaam Spiderman beklom al 70 wolkenkrabbers. Hij gebruikt bij het klimmen geen touwen, maar zuignappen. Zodra de politie hem ziet, leggen ze dikke luchtkussens op straat. Hij beklimt wolkenkrabbers om aandacht te vragen voor het milieu.

Details en informatie

  • Titel: Wolkenkrabbers
  • Auteur(s): Marion de Graaff
  • Nummer: JC301
  • Niveau: 1
  • Siso: J 718.9
123movies